Kazna do 1.500 KM
74

Istekao rok za registraciju: Inspekcija KS će kontrolisati trgovce na pijacama u narednim danima

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS vršit će nadzor svih trgovaca u tržnicama tokom narednih dana, a nakon što je istekao period u kojem su bili dužni registrovati se prema novom zakonu.

Kako nam je rekla viša stručna saradnica za informisanje KUIP-a Vildana Brdarić, svi pravni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovinskih usluga tržnica na malo (pijaca) na području KS i do sada su bili predmet redovnih inspekcijskih nadzora inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. Također, nastavit će rad i na suzbijanju rada ilegalnih trgovaca.

"Kantonalni tržišno-turistički inspektori će paralelno nastaviti i rad na suzbijanju bespravnog prometa na području KS, a u skladu s Akcionim planom koji se u saradnji s pripadnicima Jedinice za podršku MUP-a KS provodi od oktobra 2016. godine. U posljednjem tromjesečju 2017. godine u uličnom prometu, koji je bio predmet svakodnevnih kontrola kantonalnih inspektora na području svih općina u KS, zatečeno je 65 osoba. Za njih 11 su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 11.000 KM, protiv 29 osoba su pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom, dok ih 25 nije identificirano", kazala je Brdarić.

U ovim nadzorima izuzeta je roba vrijednosti od blizu 19.500 KM i predata Direkciji za robne rezerve KS do okončanja postupka. Radi se o visokoakciznoj robi u količini od 3.390 kutija cigareta različitih proizvođača sorto u originalnom pakovanju, 278 kutija ručno pravljenih i pakovanih cigareta (20/1) te blizu 95 kilograma rezanog duhana pakovanog po 500 i 250 grama.

"Podsjećamo da je, prema odredbama zakona u primjeni, za fizičke osobe građane, umjesto dosadašnjih 300 KM, za obavljanje trgovine bez odobrenja nadležnog organa i prodaju robe bez vjerodostojne dokumentacije propisana novčana kazna od 1.000 do 1.500 KM", podsjetila je Brdarić.

Inače, legalni trgovci se najviše i žale na rad inspekcijskih službi kada je riječ o suzbijanju ove djelatnosti, kazavši kako su oni koji su se zbog novog zakona morali registrovati izloženi brojnim troškovima koji iznose i do 800 KM mjesečno, dok ilegalni ne plaćaju ništa ili samo najam površine na kojoj izlažu. Iz KUIP-a su poručili da su za inspekcijski nadzor trgovaca koji prodaju na javnim općinskim površinama zadužene općinske inspekcije.

Podsjetimo, trgovci koji rade na pijacama bili su dužni da se registruju do 26. decembra ove godine. Osobe koje se bave prodajom voća i povrća bile su obavezne da se registruju u kategoriji trgovac pojedinac, ukoliko svoju djelatnost nisu ranije registrovali na drugi način (obrt, poljoprivrednik proizvođač i trgovačka radnja). Ovo je izazvalo negodovanje brojnih trgovaca koji jedva spajaju kraj s krajem u zimskom periodu koji je inače vrlo težak za prodaju.