Federacija BiH
99

Istekao rok za otkup stanova certifikatima, pet milijardi KM ostalo neiskorišteno

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Otkupljivanje stanova certifikatima obustavljeno je prošloga petka, odnosno 30. juna u 16 sati, saopćila je Agencija za privatizaciju u FBiH.

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine obustavila je transakcije u poštama, a koje su vršene u procesu otkupljivanja stanova certifikatima.

"Ovaj postupak je u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i ostvarivaju potraživanja građana u postupku privatizacije, prema kojem se 'potraživanja s jedinstvenih računa građana u procesu privatizacije za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo mogu koristiti do 30. juna 2017. godine u visini od 100 posto od ukupne cijene'", stoji u saopćenju Agencije za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju u FBiH naglašava da će, ukoliko Ministarstvo finansija kao obrađivač i Vlada Federacije BiH kao predlagač zakona, ocijene da je potrebno produžiti rok važenja certifikata i nakon što Parlament Federacije BiH prihvati dalje eventualno produženje roka važenja cerifikata, ponovo omogućiti uspostavljanje prometa s privatizacijskih računa.

Prema izvještaju Agencije za privatizaciju u FBiH iz februara 2017. godine, iznos neutrošenih certifikata na kraju 2016. godine, a koji su se mogli koristiti samo za otkup stanova, bio je 5,13 milijardi KM.

Parlament Federacije BiH je u nekoliko navrata produžavao rokove za otkup stanova certifikatima.