Košta 23.400 KM
16

Istanbulska Općina Umranije finansira nabavku hemodijaliznog aparata za KCUS

Klix.ba
Ibrahim Hadžibajrić i Hasan Džan (Foto: Općina Stari Grad)
Ibrahim Hadžibajrić i Hasan Džan (Foto: Općina Stari Grad)
Istanbulska Općina Umranije, zahvaljujući pobratimskim vezama sa Općinom Stari Grad, finansirat će projekat nabavke hemodijaliznog aparata, čija je vrijednost 23.400 KM.

Riječ je o projektu kojeg je, na osnovu inicijative Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo i uz saglasnost općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, pripremio Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad.

Projekat nabavke hemodijaliznog aparata dostavljen je Općini Umranije na razmatranje. Načelnik ove istanbulske Općine Hasan Džan odobrio je finansiranje projekta, te je njegovu odluku potvrdilo i Općinsko vijeće Umranije. Općina Stari Grad će u skladu sa zakonskim propisima nabaviti hemodijalizni aparat i uručiti ga Klinici za hemodijalizu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Klinika za hemodijalizu UKCS je jedini i najveći dijalizni centar u Bosni i Hercegovini. Na hemodijaliznom tretmanu na ovoj Klinici danas se nalazi više od 320 pacijenata i njih 90 posto su osiguranici Kantona Sarajevo. S područja Starog Grada na hemodijaliznom tretmanu su 52 pacijenata, što čini 16 posto ukupnog broja hemodijaliznih pacijenata u Kantonu Sarajevo.

Općina Stari Grad i Općina Umranije uspostavile su pobratimske odnose potpisivanjem Sporazuma o saradnji još 2013. godine.