Gdje će se sve slaviti Nova godina
2

Istanbul, Rim, Budimpešta i Dubai najpopularnije destinacije među Bosancima

Piše: A. Džaferović
Najluđa noć u godini se približava, a euforija raste. I dok jedni još uvijek nisu odlučili gdje će dočekati 2013. godinu, drugi već pakuju kofere. U turističkima agencijama kažu da su Bosancima i Hercegovcima za doček Nove godine najatraktivnije evropske metropole Istanbul, Beč, Budimpešta...

Sretnici koji sebi mogu priuštiti novogodišnje putovanje su već odavno rezervisali svoje aranžmane. U pojedinim turističkim agencijama zadovoljno trljaju ruke, no u drugima kažu da je potražnja, ipak, slabija u odnosu na prethodne godine te da je kriza udarila po džepu i najvećih putnika.

U turističkoj agenciji Sol Azur broj prodatih aranžmana je veći nego prošle godine, a direktor agencije Samer Rešidat to pripisuje povoljnim cijenama.

Svi žele u Istanbul

"Najpopularnija destinacija za doček Nove godine bila je Istanbul. Organizirali smo dvije vrste putovanja, autobusom i avionom. Posljednjih dana smo ponudili ultra last minute aranžman koji našim klijentima omogućava da u Istanbul na četiri dana odu avionom za 299 KM", kaže Rešidat.

Također, veoma tražene destinacije u ovoj agenciji bili su Prag, Krakov, Budimpešta, Pariz, Barcelona, Monte Carlo, Bratislava, Azurna obala..."Što se tiče avionskih arnažmana, već davno je prodat onaj za Siciliju, koji je koštao 549 KM", ističe direktor Sol Azura.

I u tuzlanskoj agenciji Golden Tours najbolje su išli aranžmani za evropske gradove Budimpeštu, Beč i Krakov.

"Veoma tražen je bio Dubai, čija cijena je od 500 eura pa nadalje. Tu su i Tunis, Pariz, Rim, Madrid", kaže zaposlenica Golden Toursa Mirela Nurkanović. Dodaje da je bilo nekoliko zahtjeva i za egzotičnim putovanjima na destinacije kao što su Kuba, Tajland ili Maldivi.

Turistička agencija Adriatica Line iz Banje Luke najbolje je prodavala aranžman za Budimpeštu (249 KM), dok se jedan broj Banjalučana, ipak, odlučio za doček Nove godine na planinama Jahorini i Vlašiću.

Na Maldive za 1.499 eura

"Najviše je tražena Austrija, a aranžman, osim dočeka Nove godine, uključuje i skijanje. Raspon cijena je dosta veliki, a kreće se od 280 KM pa nadalje", govori Davorin Skenderija i dodaje da entuzijazam za putovanja nije na istom nivou kao prošle godine.

Autobus iznenađenja, koji je u ponudi banjalučke turističke agencije Zepter Passport, i ove je godine najpopularniji. Iako ne znaju gdje idu, putnicima je, prema riječima marketing menadžerice Sanje Vidović, ovaj aranžman veoma interesantan, a za 419 KM uključuje doček Nove godine i smještaj na bazi punog pansiona sa izletima tokom dana.

"Od egzotičnih destinacija, sve što je bilo u ponudi većinom je prebačeno za januar. Za sve one koji ne vole snijeg tu su Dubai, Maldivi, Sejšeli i Kuba", kaže Vidović.

Najpovoljniji je Dubai za koji ćete morati izdvojiti 670 eura, dok je devetodnevni boravak na Maldivima 1.499 eura.

Kada je u pitanju sarajevska agencija Centrotours, najpopularniji aranžman bio je onaj za Rim, koji je i rasprodat, a koštao je 499 KM. Kako kaže direktor Centrotoursa Muamer Lutvić, traženi su bili Bratislava, London, Beč, Prag, Dubrovnik... ali i novogodišnji aranžmani na planinama.