Nikola Špirić
0

Ispunjeno 85% obaveza za približavanje NATO-u

FENA
Bosna i Hercegovina ispunila je oko 85 posto obaveza iz Individualnog partnerskog akcionog programa (IPAP) plana približavanja NATO-u, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, nakon tematske sjednice posvećene integracijama u NATO.

Špirić je kazao da je ovo projekt koji ima najširu podršku države BiH, a potrebno je, također, sačuvati dosadašnji konsenzus o pitanju evroatlantskih integracija. A i javne ocjene zvaničnika NATO-a su da nijedna zemlja nije tako brzo ispunjavala obaveze iz Parterstva za mir kao BiH.

  • Žao mi je što ponekad pretjerano zagušljiva politička atmosfera može da ostavi drugačiju sliku na procesima koji po ocjeni međunarodnih eksperata idu dobro, istaknuo je on, ocijenivši današnju sjednicu kao "jednu od najboljih".

Zaključeno je da državna ministarstva, Direkcija za evropske integracije i Obavještajno-sigurnosna agencija, svaka u okviru svojih nadležnosti, nastave realizaciju planiranih aktivnosti u okviru Programa saradnje.

Iako je prema standardima NATO-a stepen realizacije obaveza od 85 posto veoma dobar, Špirić je upozorio da u preostalih 15 posto spadaju otvorena pitanja iz drugih segmenata vezana za ubrzavanje policijske reforme, rješavanje pitanja imovine i druge stvari o kojima se vode politički razgovori.

Iz toga se vidi da ispunjavanje uvjeta iz NATO-a zadire i u dio koji je vezan za evropske integracije, odnosno kompatibilnost ovih dvaju procesa, čega su u Vijeću ministara svjesni, kaže predsjedavajući.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju o rezultatima istraživanja javnog mnijenja u BiH o podršci javnosti članstvu BiH u NATO-u. Ovaj projekt realiziran je u saradnji s Ambasadom Norveške u BiH.

Iako ovaj politički proces ima najširu političku podršku, istraživanje je pokazalo da je bh. javnost podijeljena. Ukupno 74 posto građana podržava prijem BiH u NATO, ali dok je Federaciji podrška 89 posto u RS-u je 34 posto. Osim toga, navodi Špirić, postoje određene razlike u podršci između pojedinih regija.

Zato je zadatak NATO-ovog koordinacijskog tima da ovu informaciju dostavi svim nadležnim institucijama i pokrene aktivnosti u vezi s izradom NATO-ove komunikacijske strategije.

  • Veoma je bitno da se sačuva taj konsenzus i da se građanima pojasni ono što su dobre stvari i ekonomske koristi našeg puta prema NATO-u, kazao je Špirić

Upitan da li BiH može očekivati da na narednom samitu NATO-a u martu bude pozvana na viši stepen integracije, Akcioni plan za članstvo, Špirić je rekao da BiH ima za cilj da odrađuje svoje obaveze.

Prema njegovim informacijama, naredni samit NATO-a bit će više manifestacionog karaktera i posvećen Afganistanu, a na njega će biti pozvane samo članice.

To ne znači da na drugim sastancima na ministarskom nivou nije moguće da se dobije viši stepen za BiH.

  • Moramo predano raditi na ispunjavanju uvjeta kako bismo u razgovorima s onima koji ocjenjuju napredak došli do trenutka kada ćemo dobiti novu stepenicu, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.