Aleksandar Džombić
0

"Ispunjeni uslovi za aranžman sa MMF-om"

SRNA
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je Srni da je zadovoljan današnjoj sjednicom Fiskalnog savjeta BiH, jer su ispunjeni svi uslovi prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i više nema smetnji da se pristupi realizaciji stand-by aranžmana.

"Odluka je usvojena u skladu sa poslovnikom. Žao mi je što ovu odluku nismo donijeli jednoglasno, jedino je ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić glasao protiv, ali ona je potpuno saglasna Zakonu o fisklanom savjetu kao i pismu namjere, koji smo prije dva mjeseca uputili MMF-u", rekao je Džombić.

On je istakao da je Vrankić glasao protiv zato što u globalnom finansijskom okviru podrazumijeva umanjenje od 40 miliona KM za 2010. godinu, koliko iznose uštede u ovoj godini.

"U pismu namjere stavljeno je da je početni osnov za izradu budžeta za 2010. godinu praktično predstavljaju uštede koje su napravljene u državnom i entitetskim budžetima u ovoj godini", podsjetio je Džombić.

Fiskalni savjet u BiH danas je u Sarajevu, usvojio je dokument pod nazivom "Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2010 – 2012. godina", koji je izrađen radi ispunjavanja obaveza preuzetih u svrhu sklapanja stand-by aranžmana sa MMF-om.