Aleksandar Džombić
0

Ispunjeni svi uslovi za stand-by aranžman

FENA
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je danas da je Vlada Federacije BiH ispunila uslove za stand-by aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom, ali je sad potrebno da ta odluka prođe parlamentarnu proceduru da bi o tome mogli obavijestiti MMF.

On je novinarima u Banjoj Luci pojasnio da je Federalna vlada jučerašnjim smanjenjem granta za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja za deset posto u ukupnoj masi u odnosu na planirana sredstva za ovu godinu, ispunila uslove za stand-by aranžman s MMF-om.

"Nadam se da će FBiH uspjeti da postigne dogovor sa socijalnim partnerima i da će ostati na snazi ono što su usvojili“, rekao je Džombić i precizirao da bi nakon toga predstavnici BiH trebalo da obavijestite MMF o ispunjenju uslova da bi se mogao sastati bord direktora te međunarodne finansijske institucije i odobriti prva tranša za BiH.

On tvrdi i da, ukoliko bi se desilo da odluka Federalne vlade ne prođe parlamentarnu proceduru i na taj način ne ispuni uslove iz pisma namjere, RS ima rezerve i sopstvene potencijale da prevaziđe nedostatak prihoda u 2009. i 2010. godini.

“U tom slučaju dio privatizacionih prihoda morao bi biti usmjeren i privremeno iskorišen na nedostatak prihoda, da bi se na taj način zadržala makroekonomska stabilnost i stabilnost u izvršenju budžeta u naredne dvije godine“, naveo je Džombić.

Entitetski ministar finansija je podsjetio da bi nakon toga trebalo da uslijedi još jedan težak zadatak.

Neohodno je, precizirao je, u preuzetim rokovima izvršiti usvajanje rebalansa budžeta, što je preuzeto kao obaveza koju treba završiti do kraja augusta, jer predstavnici MMF-a dolaze u septembru i oktobru da bi izvršili reviziju urađenog.

"Ukoliko sve bude usvojeno kako smo napisali u pismu namjere ići će realizacija druge tranše i nastavak stand-bay aranžmana“, rekao je Džombić.