Ministarstvo odbrane i OSBiH
0

Ispunjene sve obaveze u sklopu odbrambene reforme

FENA
U sklopu odbrambenog sektora u ovoj godini zabilježen je iznimno značajan napredak BiH i njenih oružanih snaga u izvršavanju obaveza na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH (OSBiH) - 1. decembra.

O događajima koji su obilježili proteklu godinu i koracima i aktivnostima koje se u okviru Ministarstva odbrane i OSBiH namjeravaju poduzeti govorili su ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić, njegovi zamjenici Marina Pendeš i Igor Crnadak, kao i v.d. načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Miladin Milojčić.

Sumirajući rezultate podsjetili su da je BiH početkom godine pozvana u Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), a nakon toga na samitu u Bukureštu i u "intenzivirani dijalog" s NATO-om.

Istaknuto je očekivanje da će naredni NATO-ov samit biti prilika za apliciranje za Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (MAP), kao posljednjem koraku na putu ka punopravnom članstvu.

Istovremeno, OSBiH su u tekućoj godini preuzele sve funkcije EUFOR-a na planu očuvanja i jačanja sigurnosti, intenzivirajući obuku i kadrovsku popunu te šireći prisustvo u procesu kolektivne sigurnosti putem sudjelovanja u sklopu operacija potpore miru.

Ovom prilikom iskazana je zahvalnost NATO-ovom štabu u Sarajevu i Bruxellesu koji su prepoznali i nagradili napredak ostvaren na planu odbrambene reforme, te američkoj kompaniji MPRY i EUFOR-u, kao i bh. institucijama vlasti, koje vlastitim odlukama prate i podržavaju aktivnosti u ovom sektoru.

Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH uputili su čestitke pripadnicima bh. odbrambenih struktura u povodu Dana OSBiH, uz uvjerenje da taj praznik postaje praznik svih građana Bosne i Hercegovine.