Ubrzati rad
3

Ispunjen relativno visok procenat zadataka iz reformske agende

SRNA
Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH upoznali su danas u Sarajevu delegaciju Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije sa procjenom da je BiH, pripremajući se za pristupanje EU, ispunila relativno visok procenat zadataka iz reformske agende.

"Krupni zadaci tek očekuju BiH, a kao najaktuelniji istaknuti su rad na sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava, te reforma izbornog zakonodavstva", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zajednički je ocijenjeno da bi trebalo dodatno ubrzati rad na potpisivanju sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Italije.

Članovi Delegacije Komisije koju predvodi Fabricio Cičito istakli su da su veoma zainteresovani za stanje na Zapadnom Balkanu, ocijenivši da bez stabilnosti ovog regiona nema stabilnosti Evrope.

Na sastanku je naglašeno da bi trebalo težiti da se kroz saradnju pronalaze zajednički odgovori na aktuelne globalne prijetnje kao što su terorizam i radikalizacija, te na izbjegličku krizu sa kojom se Italija suočava godinama.