Mladen Zirojević
0

Ispunjen još jedan uslov iz Evropskog partnerstva

SRNA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Savjeta ministara BiH da usvoji Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH za period 2009-2011. godina, jer je na taj način ispunjen još jedan uslov iz dokumenta Evropsko partnerstvo.

Zirojević je izjavio Srni da mala i srednja preduzeća u BiH učestvuju više od 95 odsto u ukupnom broju preduzeća u BiH i zapošljavaju značajan broj radnika, tako da predstavljaju značajnu polugu razvoja domaće privrede.

On je rekao da usvajanje Strategije otvara vrata BiH za pristup Evropskom fondu za konkurentnost i inovacije, kao i ostalim pretpristupnim fondovima EU neophodnim za ubrzavanje reformi i procesa evropskih integracija BiH.

Prema njegovim riječima, Strategija predviđa stvaranje koherentnog pravnog i institucionalnog okvira za mala i srednja preduzeća kako bi se na odgovarajući način provela Povelja o malim i srednjim preduzećim, kao i agencije za mala i srednja preduzeća, te foruma za dijalog i konsultacije sa ovim preduzećima.

''Osim Evropskog partnerstva, veoma je bitno to što nas i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU obavezuje na saradnju usmjerenu na razvoj i jačanje malih i srednjih preduzeća, sa posebnim naglaskom na prioritete koji se odnose na transpoziciju pravne legislative EU u domaće zakonodavstvo koje reguliše oblast malih i srednjih preduzeća, kao i deset smjernica utvrđenih u Evropskoj povelji o malim preduzećima'' - istakao je Zirojević.

On je naglasio i značaj Evropske povelje o malim preduzećima iz 2000. godine, kojoj je BiH pristupila u Solunu 2003. godine.

Zirojević je naveo da je usvajanjem ove strategije napravljen bitan korak, podsjetivši da je u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za prošlu godinu konstatovano da je na polju malih i srednjih preduzeća ostvareno vrlo malo napretka, te da je i dalje potrebno donošenje strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Usvajanjem ove strategije napravili smo veoma bitan korak na polju napretka u oblasti malih i srednjih preduzeća i, istovremeno, stvorili ključni preduslov za napredak'' - naglasio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zirojević je najavio da BiH u zakonodavnom smislu odmah kreće u aktivnost pripreme i slanja u proceduru zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH, dok u institucionalnom smislu jača ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH putem osnivanja Sektora za mala i srednja preuzeća.

Rekao je i da je u planu formiranje savjeta za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.