BiH
0

Ispunjen dio zahtjeva Željezničara RS-a, čeka se odluka o smjeni direktora

FENA
Predstavnici Samostalnog sindikata mašinovođa i Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica Republike Srpske postigli su danas dogovor sa dijelom rukovodstva preduzeća o ispunjavanju njihovih zahtjeva zbog kojih su u štrajku već šesti dan.

Predstavnici ovih sindikata, međutim, ne odustaju od zahtjeva za smjenu genralnog direktora Željeznica RS-a Ljube Pašalića zbog čega će pregovori, koji se vode od jučer, biti nastavljeni u popodnevnim satima kada se očekuje dolazak ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića.

Od Čubrilovića se očekuje da iznese stav resornog ministarstva i entitetske Vlade, a nakon ovog sastanka bit će poznato da li će štrajk željezničara biti okončan.

Sindikalci su potvrdili novinarima da su sa članovima uprave Željeznica dogovorili način ispunjavanja svih zahtjeva željezničara, a posebno primjenu kolektivnog ugovora i cijenu rada od 120 KM.

„Međutim, realizaciju dogovora ne može provesti aktuelni direktor jer njega smatramo odgovornim za trenutnu situaciju u Željeznicama RS-a“, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Upozorili su da će štrajk, koji je počeo još 30.septembra, ukoliko se večeras ne donese odluka o smjeni direktora Pašalića, biti nastavljen.

„Razmišljamo i o potpunoj obustavi saobraćaja o čemu ćemo obavijestiti javnost“, kazao je Cvjetković i dodao da njihov zahtjev za smjenu direktora podržava i Nadzorni odbor.