Nikola Špirić
0

"Ispunjavanje uslova za ukidanje viza pokazuje mogućnost dogovora"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da bi pozitivna odluka o liberalizaciji viznog režima i ispunjavanje uslova za tranziciju OHR-a kreirali pozitivan ambijent i za druge reforme u BiH, upozorivši da dugo stajanje na jednom mjestu nije dobro za BiH.

Špirić je danas na sastanku sa članovima Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH istakao da postizanje uspjeha u ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima demonstrira mogućnost dogovora unutar BiH.

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da je Špirić informisao članove PIK-a  sa svojim viđenjem trenutne situacije u BiH i izazovima koji stoje pred ovom zemljom. 

Špirić smatra da je neprihvatljivo povezivanje pitanja liberalizacije viznog režima za građane BiH sa bilo kojim drugim procesom unutar BiH. 

Predsjedavajući  Savjeta ministara BiH  je iznio mišljenje da pitanje transformacije OHR-a ne bi trebalo dovoditi u vezu sa ustavnom reformom.

On je informisao članove PIK-a da je, s ciljem ubrzavanja rješavanja pitanja državne imovine, danas na sjednici Savjeta ministara predložio dopunu odluke prema kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da u roku od 30 dana dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje njihovih ustavnih nadležnosti.

"Nažalost, ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu bili spremni da glasaju za takvu odluku" -  rekao je Špirić.
Predsjedavajući Savjeta ministara obavijestio je članove PIK-a da je prije dva dana u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uputio odluku o imenovanju ministra bezbjednosti BiH, ukazujući da su imenovanja direktora ključnih državnih agencije podjednako važna kao i imenovanje ministra bezbjednosti.

Špirić je u svom obraćanju posebno ukazao na važnost dijaloga među domaćim političkim snagama o svim otvorenim pitanjima u BiH.