{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ispuniti obaveze za zatvaranje OHR do 2010.'

S
7.4.2009. u 17:42
0
7
'Ispuniti obaveze za zatvaranje OHR do 2010.'
0
'Ispuniti obaveze za zatvaranje OHR do 2010.'
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da bi obaveze BiH koje je potrebno ispuniti za završetak misije OHR-a trebalo završiti prije narednih opštih izbora 2010. godine, kada bi izborna retorika mogla pokvariti konačan uspjeh ovih reformi.
On je istakao da je za završetak misije OHR-a potrebno ispuniti još jedan uslov i jedan cilj, a to su pitanje državne imovine i ocjena o opštem napretku zemlje prema stabilnosti, a ne pet plus dva, kako se to ističe u zvaničnim saopštenjima međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio je danas delegaciju Njemačkog maršalovog fonda, u kojoj su bili bivši ambasador OEBS-a Daglas Dejvidson, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, programski koordinator Njemačkog maršalovog fonda iz Vašingtona Dakota Kort i viši programski koordinator Balkanskog fonda Gordana Delić.

Radmanović je iznio ovom prilikom svoje stavove kad su u pitanju aktuelna politička pitanja u BiH, pri čemu je naglasio da svi u BiH o tome nemaju jedinstveno mišljenje, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

On je ponovio svoj raniji stav da je stanje u BiH bolje nego u drugim zemljama zapadnog Balkana, što se često zanemaruje u analizama mnogih izvještaja nevladinih i drugih organizacija.

Radmanović je ponovio i svoj raniji stav da je BiH neravnopravna u odnosu na svoje susjede, zbog prisustva Kancelarije OHR-a i posebno tretmana BiH u vezi uspostavljanja bezviznog režima EU sa BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH usprotivio se bilo kakvim nametanjima rješenja kad su u pitanju promjene Ustava BiH i istakao da to mora biti djelo domaćih političara, ma koliko bolno izgledalo.

"U tom pogledu potreban nam je jasan i nedvosmislen stav Evropske unije, u pogledu obaveza koje trebamo ispuniti", istakao je on.

Bivši ambasador OEBS-a Douglas Davidson posebno se zanimao ovom prikom za proces reformi u BiH, prije svega za promjene Ustava BiH, transformaciju OHR-a i nastavak reformi prema evroatlantskim integracijama, navodi se u saopštenju.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju interesovao se o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu koja, kako je naveo, ne bi bila ocrtavana crno-bijelim tonovima, već objektivnim stanjem koje bi pomoglo razumijevanju političkih prilika na prostoru zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: