{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ispuniti obaveze za zatvaranje OHR do 2010.'

S
7.4.2009. u 17:42
0
7
'Ispuniti obaveze za zatvaranje OHR do 2010.'
0
'Ispuniti obaveze za zatvaranje OHR do 2010.'
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da bi obaveze BiH koje je potrebno ispuniti za završetak misije OHR-a trebalo završiti prije narednih opštih izbora 2010. godine, kada bi izborna retorika mogla pokvariti konačan uspjeh ovih reformi.
On je istakao da je za završetak misije OHR-a potrebno ispuniti još jedan uslov i jedan cilj, a to su pitanje državne imovine i ocjena o opštem napretku zemlje prema stabilnosti, a ne pet plus dva, kako se to ističe u zvaničnim saopštenjima međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio je danas delegaciju Njemačkog maršalovog fonda, u kojoj su bili bivši ambasador OEBS-a Daglas Dejvidson, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, programski koordinator Njemačkog maršalovog fonda iz Vašingtona Dakota Kort i viši programski koordinator Balkanskog fonda Gordana Delić.

Radmanović je iznio ovom prilikom svoje stavove kad su u pitanju aktuelna politička pitanja u BiH, pri čemu je naglasio da svi u BiH o tome nemaju jedinstveno mišljenje, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

On je ponovio svoj raniji stav da je stanje u BiH bolje nego u drugim zemljama zapadnog Balkana, što se često zanemaruje u analizama mnogih izvještaja nevladinih i drugih organizacija.

Radmanović je ponovio i svoj raniji stav da je BiH neravnopravna u odnosu na svoje susjede, zbog prisustva Kancelarije OHR-a i posebno tretmana BiH u vezi uspostavljanja bezviznog režima EU sa BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH usprotivio se bilo kakvim nametanjima rješenja kad su u pitanju promjene Ustava BiH i istakao da to mora biti djelo domaćih političara, ma koliko bolno izgledalo.

"U tom pogledu potreban nam je jasan i nedvosmislen stav Evropske unije, u pogledu obaveza koje trebamo ispuniti", istakao je on.

Bivši ambasador OEBS-a Douglas Davidson posebno se zanimao ovom prikom za proces reformi u BiH, prije svega za promjene Ustava BiH, transformaciju OHR-a i nastavak reformi prema evroatlantskim integracijama, navodi se u saopštenju.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju interesovao se o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu koja, kako je naveo, ne bi bila ocrtavana crno-bijelim tonovima, već objektivnim stanjem koje bi pomoglo razumijevanju političkih prilika na prostoru zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: