{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ispunite obaveze u slučaju Palić"

S
27.7.2009. u 16:29
0
6
"Ispunite obaveze u slučaju Palić"
0
"Ispunite obaveze u slučaju Palić"
Avdo Palić
Na današnji dan, prije 14 godina, tri dana nakon pada UN-ove zaštićene zone Žepa, komandant snaga Armije RBiH, pukovnik Avdo Palić, otišao je do kompleksa Zaštitnih snaga UN-a u Žepi kako bi pregovarao o evakuaciji preostalih stanovnika enklave. Kada je stigao u ovaj kompleks, odvele su ga snage bosanskih Srba i nikada više nije viđen. Od tada se Avdo Palić zvanično vodi kao nestala osoba, iako je kasnije istražna komisija RS-a utvrdila da je ubijen, a moguće lokacije njegovih ostataka nepoznate.
Prije više od osam godina, Dom za ljudska prava BiH i Ustavni sud BiH su obavezali vlasti Republike Srpske da lociraju i vrate posmrtne ostatke pukovnika Palića njegovoj porodici. Uprkos raznim obećanjima visokih zvaničnika i mnogim osujećenim naporima, ova obaveza i dalje ostaje neispunjena i sada je predmet pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Na ovu godišnjicu, OHR poziva Vladu RS-a da se ponovno angažuje na ovom pitanju, iskoristi svoje mnogobrojne kontakte sa Srbijom, okonča misteriju nestanka pukovnika Palića i vrati njegove posmrtne ostatke porodici kako bi mu osigurala dostojanstveno mjesto za vječni počinak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: