OHR pozvao Vladu RS-a
0

"Ispunite obaveze u slučaju Palić"

Sarajevo-x.com
Avdo Palić
Avdo Palić
Na današnji dan, prije 14 godina, tri dana nakon pada UN-ove zaštićene zone Žepa, komandant snaga Armije RBiH, pukovnik Avdo Palić, otišao je do kompleksa Zaštitnih snaga UN-a u Žepi kako bi pregovarao o evakuaciji preostalih stanovnika enklave. Kada je stigao u ovaj kompleks, odvele su ga snage bosanskih Srba i nikada više nije viđen. Od tada se Avdo Palić zvanično vodi kao nestala osoba, iako je kasnije istražna komisija RS-a utvrdila da je ubijen, a moguće lokacije njegovih ostataka nepoznate.

Prije više od osam godina, Dom za ljudska prava BiH i Ustavni sud BiH su obavezali vlasti Republike Srpske da lociraju i vrate posmrtne ostatke pukovnika Palića njegovoj porodici. Uprkos raznim obećanjima visokih zvaničnika i mnogim osujećenim naporima, ova obaveza i dalje ostaje neispunjena i sada je predmet pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Na ovu godišnjicu, OHR poziva Vladu RS-a da se ponovno angažuje na ovom pitanju, iskoristi svoje mnogobrojne kontakte sa Srbijom, okonča misteriju nestanka pukovnika Palića i vrati njegove posmrtne ostatke porodici kako bi mu osigurala dostojanstveno mjesto za vječni počinak.