{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispred parlamenta FBiH protest civilnih žrtava rata

F
6.6.2006. u 10:28
0
0
Ispred parlamenta FBiH protest civilnih žrtava rata
0
Ispred parlamenta FBiH protest civilnih žrtava rata
Oko 200 civilnih žrtava rata okupilo se jutros ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, protestujući što je Vlada FBiH uputila u parlamentranu proceduru izmjene Zakona koji reguliše prava ove kategorije i prema kojima, kako tvrde iz Unije civilnih žrtava rata FBiH, dosadašnje prinadležnosti ove populacije treba da budu umanjene tri i po puta.
Demonstranti, okupljeni pred zgradom Parlamenta FBiH u kojoj treba da počne sjednica Predstavničkog doma, prethodno su protestovali na Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić".

Oni traže da njihova primanja zakonski budu vezana u omjeru - 70 posto od primanja ratnih vojnih invalida, i to prema odgovarajućim grupama invalidnosti.

Okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH nose transparenata na kojima su uglavnom ispisane poruke o kršenju njihovih prava i traže da im se obrati neko iz Vlade i Parlamenta. Uzvikuju:"Izlazite napolje!", "Izlazite, lopovi!". U okupljenoj grupi ima i mladih ljudi obučenih u majice na kojima je odštampan znak pokreta "Dosta".

Federalni ministar rada i socijalne politike Radovan Vignjević kazao je novinarima da Vlada predloženim zakonom nudi minimum prava jedanko za sve civilne žrtve rata u Federaciji, nasuprot sadašnjem stanju u kojem su ove prinadležnosti isplaćivane samo u Sarajevskom ili još ponekom kantonu, dok u većini kantona nije isplaćena ni marka.

Vignjević je kazao da se neće obratiti okupljenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: