BiH
0

Ispred parlamenta FBiH protest civilnih žrtava rata

FENA
Oko 200 civilnih žrtava rata okupilo se jutros ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, protestujući što je Vlada FBiH uputila u parlamentranu proceduru izmjene Zakona koji reguliše prava ove kategorije i prema kojima, kako tvrde iz Unije civilnih žrtava rata FBiH, dosadašnje prinadležnosti ove populacije treba da budu umanjene tri i po puta.

Demonstranti, okupljeni pred zgradom Parlamenta FBiH u kojoj treba da počne sjednica Predstavničkog doma, prethodno su protestovali na Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić".

Oni traže da njihova primanja zakonski budu vezana u omjeru - 70 posto od primanja ratnih vojnih invalida, i to prema odgovarajućim grupama invalidnosti.

Okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH nose transparenata na kojima su uglavnom ispisane poruke o kršenju njihovih prava i traže da im se obrati neko iz Vlade i Parlamenta. Uzvikuju:"Izlazite napolje!", "Izlazite, lopovi!". U okupljenoj grupi ima i mladih ljudi obučenih u majice na kojima je odštampan znak pokreta "Dosta".

Federalni ministar rada i socijalne politike Radovan Vignjević kazao je novinarima da Vlada predloženim zakonom nudi minimum prava jedanko za sve civilne žrtve rata u Federaciji, nasuprot sadašnjem stanju u kojem su ove prinadležnosti isplaćivane samo u Sarajevskom ili još ponekom kantonu, dok u većini kantona nije isplaćena ni marka.

Vignjević je kazao da se neće obratiti okupljenima.