BiH
0

Ispred Katedrale sarajevski maturanti plesali "Quadrillu"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Maturanti iz Kantona Sarajevo, danas su u 12 sati ispred sarajevske Katedrale plesali stari francuski ples "quadrillu" ili četvorku da bi ušli u Ginisovu knjigu rekorda.

Sarajevski maturantni tako su i ove godine bili dio parade koju su u isto vrijeme plesali maturanti u 46 gradova Evrope, a taj događaj praćen je iz centrale u Ljubljani.

Današnji događaj u Sarajevu organizirao je Plesni klub Romantik, a u njemu je ove godine sudjelovalo oko 350 učenika završnih razreda srednjih škola.

Prema pravilima "Maturske parade" sve zemlje sudionice današnjeg skupa snimke će poslati u centralu u Ljubljani, a potom i u London nakon toga će biti objavljeni zvanični rezultati i proglašen pobjednik.

Maturante je prije početka maturskog karnevala pozdravila gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i istaknula da je današnji događaj samo početak njihovih pojedinačnih i grupnih uspjeha u životu.

"Vi ćete Sarajevo i našu domovinu BiH voditi prema prosperitetu u koji uopće ne sumnjam", kazala je gradonačelnica.

Sarajevski maturanti današnji događaj započeli su karnevalom kroz centar grada, a završit će ga zajedničkom maturskom večeri.

Maturska parada održana je prvi put prije sedam godina na inicijativu maturanata iz Ljubljane, a BiH se tom projektu priključila prošle godine.