Generali štrajk
59

Ispred Doma zdravlja Konjic protestuju nezadovoljni radnici, podržavaju ih kolege iz Mostara

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Ispred Doma zdravlja Konjic danas su se u 11:55 sati okupili radnici, koji su nezadovoljni svojim statusom i kašnjenjem plaća kao i teškim stanjem u kojem se ta zdravstvena ustanova nalazi, a u znak podrške su im se pridružile i kolege iz Mostara.

Predsjednik Neovisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić za Klix.ba kaže kako su zdravstveni radnici primorani da se za svoja prava bore izlaskom na ulice, jer odgovorne osobe ne poduzimaju ništa da bi se teška situacija toj zdravstvenoj ustanovi riješila.

On je ponovio dva zahtjeva od kojih neće odustati, a to je da im se isplate plaća koje kasne dva mjeseca s pripadajućim naknadama kako bi, konačno sustigli platežni proces. Uz to, kako naglašava, jednako važan zahtjev je garancija da im se više kašnjenja s plaćanjima neće događati.

"Mi smo jučer poslali ultimativan zahtjev našem poslodavcu da se što hitnije održi sastanak s Upravnim odborom, svim našim financijerima, odnosno predstavnicima Vlade HNK i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, te osnivačem i sindikatom Tražimo da svi financijeri donesu potvrde o svim vidovima dotacija i donacija u protekle dvije godine, koje su ušle u našu ustanovu i da ustanova pripremi korektno izradu svih onih sredstava samofinanciranja, koje smo zaradili u protekle dvije godine i da vidimo na čemu smo", kaže nam Kerić.

Ako ne bude uskoro konkretnih pomaka najavio je i radikalnije korake.

"Počet ćemo s protestnom šetnjom u našem gradu i ona neće predstavljati nikakvo blokiranje magistralnog niti bilo kojeg drugog puta. Nego ćemo napraviti marš rutu do kuća i poslovnih objekata onih ljudi koje smatramo za grobare konjičkog zdravstva", kazao je Kerić za Klix.ba.

Ističe da je ovo borba protiv kontinuiranog kriminala koji se dešava u konjičkom zdravstvu, a podršku su im iskazale kolege iz čitave Hercegovine, a ispred Doma zdravlja Konjici su se prosvjednicima pridružili i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić, Ismet Kodro uime Kantonalne bolnice 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru i predsjednik Sindikata Zavoda za javno zdravstvo HNK Dalibor Vuković.

"Ovo stanje u Konjicu koje se ovoliko održava bez pravnog rješenja dovodi nas sve u veliku zabrinutost za ukupno funkcioniranje zdravstvenog sistema. Kad vlast ne može riješiti problem financiranja i dugova po osnovu uplata doprinosa i zdravstvenog osiguranja onda se vidi da je zdravstveni sistem na granici nekog urušavanja. Zbog toga smo svi zdravstveni radnici zabrinuti ovakvim razvojem situacije, jer vidimo nemoć vlasti da riješi ovaj problem. Iz tog razloga se slodarišemo s njima i pripremamo da se to ne bi desilo u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi jer vidimo da je sve lošija financijska situacija i moramo regovati na vrijeme da zaštitimo prava naših članova sindikata", kazao je Vuković za Klix.ba.

Tajnica sindikata zdravstvenih radnika SKB-a Mostar Lenkaa Berezovski je podsjetila da zdravstveni radnici spašavaju ljudske živote, a dovode se u situaciju da djeci nemaju šta dati da jedu.

"Ovo je sramotno ne samo za zdravstvo u Konjicu, nego za čitav sistem i čitavu BiH", poručila je ona iz Mostara.

U znak solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u Konjicu pet minuta do 12 sati zdravstveni radnici su se okupili i ispred SKB Mostar, Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" i Higijenskog zavoda u Mostaru koji su iskazali podršku borbi kolega iz Konjica za ozdravljenje zdravstvenog sistema i ostvarivanja prva svih radnika u tom sektoru.