U subotu kolektivna dženaza
81

Ispraćeni tabuti mučki ubijenih Vlaseničana

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Zemlja na mezarju Rakita još jednom će otvoriti svoju utrobu kako bi primila 26 mučki ubijenih Bošnjaka Vlasenice. Njihovi posmrtni ostaci ispraćeni su u petak iz Komemorativnog centra u Tuzli, a kolektivna dženaza će se klanjati u subotu.

Ovoga proljeća mnogo je simbolike u Podrinju. Prije 20 godina ubijeno je na hiljade Bošnjaka, a samo u gradu podno Viselca srpske paravojne jedinice, predvođene domicilnim Srbima, ubile su oko 2.600 Vlaseničana. Bošnjaci Vlasenice sistematično su ubijani, a u aprilu 1992. godine tim gradom su se slijevali potoci krvi. Oni koji nisu ubijeni u aprilu odvedeni su u zloglasni logor Sušica. Do septembra 1992. godine vlasenički Bošnjaci su ubijani na stratištima Podrinja, a za velikom većinom mučkih ubijenih porodice i dalje tragaju.

O razmjerama zločina koji su na području Vlasenice za vrijeme agresije na BiH izvršili pripadnici Novosadskog i Užičkog korpusa JNA, te vojska i policija RS-a dovoljno govori činjanica da će sutra među žrtvama genocida biti ukopano i četvero maloljetnika: Šahija Berbić (1975), Velida Alihodžić (1976), Ferida Osmanović (1975), Hazim Korkutović (1975), te 74- godišnja Hanifa Durić (1918). Jasminka Alilović iz Vlasenice oprostila se danas od posmrtnih ostataka brata Jasmina Ferhatbegovića (1972).

“Ubijen je u logoru Sušića. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz nekoliko masovnih stratišta”, jedva je izgovorila uplakana Jasminka. Dženaza namaz klanjat će se u subotu na mezarju Rakita u Vlasenici. Pored vjerskih velikodostojnika svoj dolazak je najavio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.