Sutra ukop i dženaza
0

Ispraćena tijela 33 žrtve rata iz Bratunca

Sarajevo-x.com
Ispred Komemorativnog centra Tuzla u popodnevnim satima ispraćeni su posmrtni ostaci 33 civilne žrtve rata iz Bratunca, koje će sutra biti ukopane na mezarju Veljaci.

Najmlađa žrtva je šestomjesečna beba Narcisa Salihović, čiji je mali tabut kada je ponijet prema kamionu u kojem su tijela odvezena prema Bratuncu, izazvao plač i jauke. Narcisa je 1992. godine ubijena zajedno sa bratom i roditeljima.

Tokom dana u Bratuncu su, u okviru obilježavanja dana genocida u ovom gradu, Bošnjaci posjetili sportsku dvoranu u srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u kojoj je u maju 1992. godine bio organiziran logor.

Uz kratki dokumentarni film o preživjelim logorašima Bratunčani su se podsjetili na stravične dane maja 1992. godine, podrcrtavši da su dolaskom na mjesto zločina dobili satisfakciju i priznanje počinilaca da se zločin desio. Pozvani su nadležni organi da procesuiraju zločince, a Bošnjake Podrinja da svjedoče o zločinima koje su vidjeli.

U školskoj Sali postavljena je izložba 'Preživjeli logoraši Bratunca'. Nakon posjete Sali i gradskom stadionu, na kojem je polaganjem cvijeća podsjećeno na maj 1992. godine kada su svi vojno sposobni Bošnjaci zatvoreni na jedno mjesto, Bošnjaci Bratunca su posjetili Ljubovijski most, gdje su bacanjem 603 ruže u Drinu simbolički podsjetili na 603 žrtve počinjenih zločina.

 U predvečerje na mezarju Veljaci posmrtne ostatke žrtava dočekalo je nekoliko stotina Bratunčana. Tokom naći bit će organizirane vjerske aktivnosti, a u naselju Voljavica bit će postavljen kamen-temeljac spomen-obilježja civilnim žrtvama ovoga mjesta.

Ukop i dženaza za 33 civilne žrtve rata planirana je za 12.00 sati sutra 12. maja, u prisustvu više hiljada ljudi. Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić najavili su svoje prisustvo dženazi, javili su iz Bosanske medijske grupe iz Tuzle.