Diskriminacija mladih majki u BiH
166

Ispovijesti žena koje su dobile otkaze nakon rođenja djeteta

Piše: A. Džaferović
Rođenje djeteta za jednu ženu najsretniji je trenutak u životu. No, kada postane majka, žena nerijetko prestaje biti poželjna uposlenica, koje se poslodavac u kratkom roku želi riješiti.
Gubitak posla zbog trudnoće u našoj zemlji nije rijetkost, no o tome se ne govori. Većina žena prešućuje ovu vrstu diskriminacije i kršenja Zakona o radu iz više razloga, ne znaju koja su njihova prava, zbog sramote, razočaranosti ili zato što misle da ne mogu ništa promijeniti.

Jasmina Ablaković Kabasaj iz Sarajeva još uvijek osjeća gorak okus u ustima, iako je otkaz dobila prije skoro pet godina. Razočarana je, povrijeđena i bijesna zbog nepravde koja joj je pričinjena.

"Razočarala si me zato što si rodila dijete"

Jasmina je dvije godine radila kao trgovkinja u knjižari Exclusive u Sarajevu prije nego što je zatrudnjela. Čim je saopćila poslodavcu da očekuje dijete, njegovo ponašanje se promijenilo, govori Jasmina za portal Klix.ba.

"Radio mi je svakakve ružne stvari kako bih sama otišla, nije mi dozvoljavao da idem na godišnji odmor iako sam na to imala pravo. Bila sam pod velikim stresom zbog kojeg sam dobila komplikacije u trudnoći pa sam bila primorana otići na bolovanje u petom mjesecu trudnoće. Kako sam prije toga ispoštovala njegov zahtjev i našla osobu koja će me mijenjati, mislila sam da mi to garantuje neku sigurnost, međutim kada sam ga nakon godinu dana nazvala da se vratim na posao, rekao mi je da dođem po svoje papire", priča naša sagovornica.

U raskidu ugovora Jasmini je pisalo kako je tehnološki višak. Tvrdi da to nipošto nije bila, jer je firma dobro poslovala. Osim toga, poslodavac je otvoreno izgovorio rečenicu nad kojom se i danas zgražava: "Razočarala si me zato što si rodila dijete!".

"Osjećala sam se užasno, pala sam u depresiju, traume imam i danas. Kad odem na razgovor za posao, pri predstavljanju kažem 'Ja sam Jasmina, imam dijete'. Da mi je bilo koji drugi razlog naveo, ja ne bih riječ rekla. Tada nisam poznavala zakon, niti sam bila dovoljno informisana da pokušam ostvariti svoja prava. Zato sam pokrenula grupu na Facebooku da žene, kojih, odgovorno tvrdim, ima mnogo, znaju da imaju prava i da ne mogu tek tako dobiti otkaz", govori Jasmina i dodaje da je u njenoj bivšoj firmi još dosta žena doživjelo njenu sudbinu. "Možda mu ja nisam odgovarala, ali šta je s drugim ženama?", pita se Jasmina.

Diskriminacija zabranjena zakonom

Slična sudbina zadesila je još jednu Sarajku (identitet poznat redakciji). Diplomirana 33-godišnja pishologinja ni slutila nije da biti odgovoran i savjestan radnik ne znači ništa ako namjeravate proširenje porodice, temeljno ljudsko pravo svakog čovjeka.

Naša sagovornica je bila zaposlena u jednoj uspješnoj i poznatoj bh. kompaniji na neodređeno vrijeme.

"Nakon porodiljskog sam se vratila na posao. Stigla je obavijest da se moja pozicija zatvara i da sam tehnološki višak. Isto se desilo još jednoj mojoj kolegici. Trenutno sam u postupku ostvarenja svojih prava i nadam se da će do kraja augusta to biti riješeno. Trebaju mi isplatiti otpremninu i mjesec otkaznog roka. Ukoliko to ne ispoštuju, tužit ću ih, jer za sve navedeno imam dokaze", kaže naša sagovornica.

Prema Zakonu o radu, poslodavac zbog trudnoće ženi ne može dati otkaz, međutim, prema riječima pravnice Jelice Vuković, u praksi ima takvih slučajeva.

"Kad neko dobije otkaz, ako smatra da je nezakonit, može odmah s tužbom ići na sud, može tražiti privremenu mjeru da se vrati na posao dok sud ne donese pravomoćnu presudu", kaže Vuković za portal Klix.ba i dodaje da se tehnološki viškovi moraju dokazati na sudu.

"U Zakonu postoji odredba koja kaže da, ukoliko bi poslodavac na jedno radno mjesto, koje je proglasio tehnološkim viškom, u roku od godinu dana zaposlio drugu osobu, to povlači pravne posljedice. Može on nekome dati otkaz zato što mu se ne sviđaju njegove oči ili zato što je žena trudna, a kasnije primiti nekoga na isto radno mjesto. To je jak osnov za pobijanje odluke o otkazu. U Zakonu postoji odredba koja kaže da je zabranjena diskriminacija i na to se u ovakvim slučajevima može ići, da se nad mladim majkama vrši diskriminacija i da se proglašavaju tehnološkim viškom", zaključuje Vuković.