Tuzlanski slučaj
74

Ispovijest svjedokinje ubistva Amre Kahrimanović: Proganjao ju je, molila sam ga da je ne ubije

A. K.
Amra Beganović (Foto: A. K./Klix.ba)
Amra Beganović (Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni građani danas su se ponovo okupili na protestnoj šetnji u Tuzli, tražeći pravdu za nedavno ubijenu Amru Kahrimanović. Skup je obilježila potresna ispovijest konobarice Amre Beganović, koja je svjedočila ubistvu, za koje se sumnjiči policijski službenik Elvis Ćustendil.

Sedmog februara ove godine Amra Kahrimanović je usmrćena u nepsrednoj blizini kafića u kojem je bila suvlasnica, a za ubistvo se sumnjiči policijski službenik Elvis Ćustendil. Od tada do danas u nekoliko navrata su održani protestni skupovi u Tuzli, a demonstranti traže ostavke ministra unutrašnjih poslova TK i direktora Uprave policije MUP-a TK.

Današnje protestno okupljanje obilježila je ispovijest konobarice Amre Beganović, koja je svjedočila ubistvu počinjenom službenim pištoljem. Na početku je ona kazala da je Ćustendil u njihov kafić počeo dolaziti pred kraj prošlogodišnje sezone, a najčešće je boravio u susjednoj pizzeriji u kojoj se skrivao od ljudi, konzumirajući alkohol.

"Od kraja novembra policajac je često znao doći kod nas, čak i nakon posla u uniformi. Popio bi kafu ili čaj, ne zadržavajući se dugo. Nakon toga bi odlazio u pizzeriju gdje bi ostatak vremena provodio konzumirajući alkohol. Nakon nekoliko sati bi dolazio u naš objekt te se u pijanom stanju raspitivati o Amri", kaže Beganović.

Ističe da je Ćustendil od nje tražio da mu pomogne te da razgovara sa Kahrimanović i prenese joj da je on u fazi razvoda braka te da bi volio pored sebe imati ženu poput Amre.

"U zadnje vrijeme Amra je to primjećivala, čak joj je izjavio da mu se sviđa, dok je ona na lijep i kulturan način ga zamolila da ne priča o toj temi jer je to ne zanima. Ali, on nije odustajao. Zadnjih petnaestak dana sjedio je u uglu kafića koji ne pokriva video nadzor, pio je, navaljivao i podizao ton", ističe Beganović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kobnog dana, kako navodi konobarica, Kahrimanović je radila prvu smjenu, nakon čega je otišla na trening, a Ćustendil se pojavio u objektu između 15 i 15:30 sati. Naručio je čaj, popio gutljaj-dva i otišao u susjednu pizzeriju.

"Iz nje je izlazio u nekoliko navrata i dolazio u našu zatvorenu baštu, gledajući ima li Amre. Nakon izvjesnog vremena je došao i naručio pivo. U međuvremenu je u pijanom stanju došao gospodin kojeg prvi put vidim. Naručio je pivo i sjeo u baštu. Elvis je prešao u svoj dio gdje sjedi i pitao povišenim tonom za Amru. Tada je ušao gospodin i pitao me da li me neko dira. Rekla sam da je sve u redu. Naručio je dva piva i nastavio je piti", dodaje Beganović.

Ona navodi da je u međuvremenu došlo do verbalnog sukoba između spomenutog gospodina i Ćustendila, koji je pozvao policiju. Prema njenim tvrdnjama bez potrebe je policija uhapsila gospodina, dok je Ćustendil ostao u objektu nastavivši da konzumira alkohol.

Kaže da ju je u jednom trenutku izvan objekta pozvao čuvar tržnog centra istaknuvši da je kontaktirao Kahrimanović, koja se nedugo nakon toga pojavila.

"Ona me smirivala i govorila da ćemo zatvoriti objekat. U jednom trenutku Elvis je izašao, a ona ga je zamolila da nas ostavi nasamo. On je ostao pored nas. Vratile smo se unutra, a ona mi je rekla da mu naplatim i da zatvorim kafić. Elvis je ušao iza nas i sjeo na svoje mjesto, tražila sam da naplatim, ali on na to nije reagovao", prisjeća se Beganović.

Nakon što je Kahrimanović naredila da se naplati za popijeno piće, konobarica tvrdi da je Ćustendil njenu gazdaricu počeo vrijeđati.

"Krenula je na zadnji izlaz, a ja sam se nadala da će on novčanik izvaditi. Ništa mi nije odgovarao, samo je gledao u pravcu ka kojem je ona krenula. Naglo je ustao, a ja sam ga zamolila da je pusti na miru. Ona se okrenula i rekla mu da ga neće vrijeđati, ali da će uznemiravanje riješiti sa policijom. U jednom trenutku je potrčao, vrišteći sam ga vukla za rukav i ne znam ni odakle, on je izvadio pištolj i ispalio hitac u leđa", opisuje Beganović.

Brišući suze sa lica, ona navodi da je uspjela Ćustendila odgurnuti, dok je Kahrimanović pokušavala ući u susjednu pizzeriju kako bi se spasila. Međutim, u tome nije uspjela. Ćustendil je stigao, približio joj se i ispalio sve metke, što je bilo kobno za Amru.

Iz Uprave policije MUP-a TK ranije su kazali da je Ćustendil ubistvo počinio službenim pištoljem, koji zapravo kod njega nije smio biti jer se nalazio na godišnjem odmoru. Interna istraga će pokazati ko je napravio ovakav propust.