BiH
0

Isplata uvećanih penzija počinje 7. februara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Isplata penzija za mjesec januar počinje u petak, 7. februara, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.

"Prema istoj odluci, penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, bit će obračunate i isplaćene prema novom koeficijentu koji iznosi 1,816, čime je ostvarena najava povećanja penzija od pet posto", saopćeno je iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Prema novom koeficijentu iznos najniže penzije, umjesto dosadašnjih 310,73 KM povećan je na 326,17 KM. Također su povećani i iznosi zajamčene i najviše penzije, pa tako zajamčena, umjesto dosadašnjih 414, 30 KM iznosi 434,90, dok najviša penzija, umjesto 2.071,50, iznosi 2.174, 48 KM. Prosječna penzija za januar iznosi 364,90 KM.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu januarskih penzija, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka.

"Upravni odbor je na sjednici, uz ostalo, donio Odluku o traženju prethodne saglasnosti od Vlade Federacije BiH za prodaju neperspektivne imovine koja je u vlasništvu Zavoda MIO/PIO", navodi se u saopćenju.