BiH
0

Isplata penzija za novembar počinje 5. decembra

FENA
Isplata penzija za novembar započet će u ponedjeljak, 5. decembra, odlučeno je današnjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koja je održana u Sarajevu.

Koeficijenti za obračun i isplatu penzija ostaju na nivou prethodnih mjeseci te iznose 1,73 za redovne i 1,485 za penzije koje se financiraju iz budžeta Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U skladu s tim iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije za novembar ostaju isti kao i prethodnih mjeseci te najniža penzija iznosi 310,72 konvertibilne marke (KM), zajamčena 414,30 KM, a najviša penzija 2.071,50 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija, s uračunatim troškovima, iznose oko 142 miliona KM. U taj iznos uračunata su i sredstva koja osigurava Vlada Federacije za isplatu tzv. povlaštenih penzija u iznosu od oko 14 miliona KM.

Upravni je odbor na današnjoj sjednici, uz niz drugih odluka, usvojio i Izvještaj o ostvarenju financijskog plana zavoda za razdoblje od 1. januara do 30. septembra 2011. godine.