{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Isplata oktobarskih penzija 5. novembra

F
30.10.2009. u 16:49
0
1
Isplata oktobarskih penzija 5. novembra
0
Isplata oktobarskih penzija  5. novembra
Foto: Arhiv
Penzije za oktobar ostaju iste s isplatnim koeficijentom 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima koje se finansiraju iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO (FZPIO) na sjednici u Mostaru.
Oktobarsku penziju primit će 354.620 korisnika, za što FZPIO mora osigurati više do 132 miliona KM, računajući i troškove isplate.

Prosječna penzija za oktobar iznosi 342,15 KM.

Upravni odbor je ponovo upozorio na sve poteškoće koje su pratile isplatu penzija u proteklih devet mjeseci.

O tome govori i činjenica da su prihodi od doprinosa, u devet mjeseci ove godine, ostvareni tek sa 72,14 posto od planiranih.

Ponovo je apostrofirana veoma teška finansijska situacija u FZPIO.

Prihodi od doprinosa, iz mjeseca u mjesec su sve manji (gubitak u devet mjeseci je 101 milion KM), što je, opet rezultat finansijske situacije u Federaciji i duga Vlade FBiH za troškove isplate penzija pod povoljnijim uvjetima koje se finansiraju iz budžeta Federacije.

U proteklom periodu je više od 50.000 ljudi ostalo bez posla, a broj penzionera povećao se za 15.000 novih korisnika.

Istovremeno, donošenjem Interventnog zakona smanjene su plaće, a samim tim i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Upravni odbor je zaključio da se u neposrednom kontaktu na zajedničkom sastanku o finansijskoj situaciji u FZPIO upoznaju premijer, resorni ministar i ministar finansija Federalne vlade.

Upravni odbor je sa zadovoljstvom primio informaciju da je vlada na jučerašnjoj sjednici povukla s dnevnog reda donošenje uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o sticanju prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske FBiH i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, koja bi, da je usvojena, značila drastično smanjenje redovnih penzija.

Isplata redovnih penzija počet će 5. novembra, a vojnih kada vlada uplati cjelokupan iznos od 10.208.166 KM, na ime troškova isplate penzija za korisnike pod povoljnijim uvjetima, saopćio je FZPIO.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: