BiH
0

Isplata oktobarskih penzija 5. novembra

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Penzije za oktobar ostaju iste s isplatnim koeficijentom 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima koje se finansiraju iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO (FZPIO) na sjednici u Mostaru.

Oktobarsku penziju primit će 354.620 korisnika, za što FZPIO mora osigurati više do 132 miliona KM, računajući i troškove isplate.

Prosječna penzija za oktobar iznosi 342,15 KM.

Upravni odbor je ponovo upozorio na sve poteškoće koje su pratile isplatu penzija u proteklih devet mjeseci.

O tome govori i činjenica da su prihodi od doprinosa, u devet mjeseci ove godine, ostvareni tek sa 72,14 posto od planiranih.

Ponovo je apostrofirana veoma teška finansijska situacija u FZPIO.

Prihodi od doprinosa, iz mjeseca u mjesec su sve manji (gubitak u devet mjeseci je 101 milion KM), što je, opet rezultat finansijske situacije u Federaciji i duga Vlade FBiH za troškove isplate penzija pod povoljnijim uvjetima koje se finansiraju iz budžeta Federacije.

U proteklom periodu je više od 50.000 ljudi ostalo bez posla, a broj penzionera povećao se za 15.000 novih korisnika.

Istovremeno, donošenjem Interventnog zakona smanjene su plaće, a samim tim i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Upravni odbor je zaključio da se u neposrednom kontaktu na zajedničkom sastanku o finansijskoj situaciji u FZPIO upoznaju premijer, resorni ministar i ministar finansija Federalne vlade.

Upravni odbor je sa zadovoljstvom primio informaciju da je vlada na jučerašnjoj sjednici povukla s dnevnog reda donošenje uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o sticanju prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske FBiH i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, koja bi, da je usvojena, značila drastično smanjenje redovnih penzija.

Isplata redovnih penzija počet će 5. novembra, a vojnih kada vlada uplati cjelokupan iznos od 10.208.166 KM, na ime troškova isplate penzija za korisnike pod povoljnijim uvjetima, saopćio je FZPIO.