Isplata decembarskih penzija u RS 4. januara

S
SRNA
29.12.2011. u 15:41
0
1
Isplata decembarskih penzija u RS 4. januara
0
Isplata decembarskih penzija u RS  4. januara Foto: Arhiv
U Republici Srpskoj isplata decembarskih penzija počet će 4. januara, najavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.
"Decembarske penzije isplatit ćemo prije nego što je to naša zakonska obaveza da bi penzioneri predstojeće božićne praznike dočekali sa primanjima", rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da to potvrđuje odlučnost Vlade Republike Srpske da priprema i donošenje Zakona o PIO i provedena reforma u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja nije bila samo reforma kojom se nešto kozmetički mijenja, već da se suštinski mijenja odnos prema penzionerima u RS i Fondu PIO.

Đokić je dodao da će Vlada Republike Srpske posvetiti izuzetnu pažnju pronalaženju dodatnih mogućnosti da se penzije u RS povećaju tokom 2012. godine.

"Očekujemo da će izmjene i dopune Zakona o doprinosima koji je usvojen u parlamentu Republike Srpske omogućiti da obezbijedimo više prihoda u Fond PIO kako bi zahvaljujući tim sredstvima mogli obezbijediti povećanje penzija", istakao je Đokić.

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o PIO, kaže Đokić, za 25 posto sadašnjih korisnika penzija u Republici Srpskoj doći će do povećanja penzija u okviru pet nivoa najnižih garantovanih penzija u RSu zavisnosti od godina staža osiguranja.

"To su oni korisnici koji trenutno imaju najmanje penzije u Republici Srpskoj", rekao je Đokić i dodao da nakon toga treba razmišljati o povećanju svih penzija u RS u slučaju da dođe do povećanja prihoda i sigurnosti za njihovu naplatu.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj očekuje da će početkom proljeća biti stvoreni uslovi za drugačiji standard penzionera, koji, kako kaže, još nisu isključili ranije najavljenu mogućnost održavanja protesta.

"Očekujemo na osnovu novog Zakona o doprinosima da ćemo imati 150 miliona KM više novca za penzijsko-invalidsko osiguranje i već u prvim mjesecima proljeća nadam se da će biti stvoreni uslovi za drugačiji standard penzionera" istakao je Rakulj.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić potvrdio je da će isplata decembarskih penzija u RS početi 4. januara za 233 143 korisnika, za šta Fond treba da obezbijedi 73,6 miliona KM u neto iznosu.

On je rekao da prosječna penzija iznosi 320,82 KM, što predstavlja 40 posto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Milić očekuje da će ovu poslovnu godinu Fond PIO završiti bez deficita iz tekućeg perioda ili u najgorem slučaju do tri miliona KM.

"Vjerujem da će akumulirani deficit u Fondu PIO do kraja ove godine biti 108 do 112 miliona KM", rekao je Milić.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: