RS
0

Ispituju se navodi o uvozu GMO kukuruza

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Glavni poljoprivredni inspektor RS-a Radovan Radović potvrdio je da se ispituje informacija da je „Monsanto“ iz Rumunije, 11. marta, preko graničnog prijelaza „Rača“ na Drini, isporučila preduzeću „Paksel“ iz Bijeljine, 14.000 tona sjemenskog kukuruza, za koga postoje sumnje da je genetski modifikovan.

Ovu informaciju danas je novinarima u Banjoj Luci saopćio predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a Vladimir Usorac, te pozvao inspektorat da provjeri da li se radi o sumnjivom sjemenskom materijalu.

„Ukoliko se i najmanja količina tog kukuruza zasije, morat će biti uništeno više od 7.000 hektara već zasijanog kukuruza u RS-u, pošto je ovdje zabranjeno korištenje genetski modifikovanog materijala“, upozorio je Usorac.

On je podsjetio da je takvo iskustvo i ogromnu štetu imala Hrvatska prije nekoliko godina, zbog čega inspekcijski organi RS-a ne smiju čekati.

Usorac tvrdi da taj kukuruz nije mogao naći kupca u Srbiji, zato što ta zemlja nije dozvolila takav uvoz.

Glavni poljoprivredni inspektor RS-a Radović je kazao da se u prozvanoj bijeljinskoj firmi već nalaze inspektori, koji uzimaju uzorke kukuruza, a rezultati će se znati u narednih sedam dana.