Slučaj Kličković i ostali
0

Ispitivanje analitičarke Haškog tribunala

FENA
Dorothea Hanson, vještakinja Tužilaštva BiH i analitičarka Haškog tužilaštva, tvrdi da su krizni štabovi formirani na području takozvane Srpske Republike BiH imali za cilj stvaranje etnički čiste države, te zaštitu "interesa srpskog naroda".
  • Krizni štabovi bosanskih Srba uspostavljeni su krajem 1991. godine po, tada tajnom, uputstvu rukovodstva Srpske demokratske stranke (SDS). Cilj kriznih štabova bilo je uspostavljanje države bosanskih Srba i zaštita interesa srpskog naroda, rekla je Hanson.

Tužilaštvo BiH tereti Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljaču za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je počeo 1991. godine i imao za cilj stvaranje zasebne države bosanskih Srba iz koje bi većina nesrpskog stanovništva bila trajno iseljena.

  • Krizni štabovi i ratna predsjedništva su bili civilni organi vlasti koji su naređivali hapšenja i zatvaranja nesrpskog stanovništva, njihovo protjerivanje, organizaciju masovnih iseljavanja... Na takav način su prvo odvojili etničke skupine, te naglasili da srpska republika može biti samo srpska, rekla je Hanson.

Ova vještakinja je kazala da su se civilni organi na području takozvane Srpske opštine Bosanska Krupa "brzo i efektivno" željeli riješiti nesrpskog stanovništva na način da su rekli da ih nisu u mogućnosti zaštititi i da je najbolje da napuste svoje domove.

  • Muslimanima je rečeno da po odlasku svoju imovinu moraju prepisati srpskim organima, te su na taj način željeli spriječiti njihov povratak. U Krupi je formiran i ratni sud koji bi štitio samo prava Srba, ali ne i drugih naroda, objasnila je Hanson.

Krizni štabovi, kako je kazala Hanson, imali su pod svojom nadležnošću stanice javne bezbjednosti, te da su aktivnosti Gojka Kličkovića i Miroslava Vještice bile "dio obrasca koji je primjenjivan u mnogim opštinama".

Kličković se tereti da je izvjestan vremenski period bio komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa i predsjednik Ratnog predsjedništva te opštine, i da je "činjenjem i nečinjenjem" sudjelovao u nizu zločina počinjenih u Bosanskoj Krupi.

Hanson je istakla da u zakonskim propisima koji su bili na snazi u zemljama bivše Jugoslavije nije primijetila da je predviđeno postojanje kriznih štabova, ali je potvrdila da su postojali komiteti za opštenarodnu odbranu i društvenu zaštitu, koji su imali "sličnu strukturu".

Gojko Kličković je istakao da je Ratno predsjedništvo Srpske opštine Bosanska Krupa osnovano po Ustavu bivše Jugoslavije, s otpočinjanjem sukoba u tom gradu 21. aprila 1992. godine, te da ne predstavlja ilegalan organ vlasti.

Nastavak ispitivanja vještakinje Hanson zakazano je za srijedu, 28. januara, javio je danas BIRN-Justice Report.