Mirko Okolić
0

"Ispitat će se sva posljednja dešavanja u SIPA-i"

FENA
Član Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić potvrdio je danas da će ta komisija otvoriti raspravu o svemu što se dešavalo u Agenciji za istrage i zaštite BiH (SIPA) posljednjih dana i što je izazvalo određene nedoumice u javnosti nakon što je objavljena informacija da je bez znanja direktora podnesen izvještaj o krivičnom djelu protiv premijera RS-a Milorada Dodika i još nekih osoba iz RS-a.

Ne želivši da prejudicira da li je ili ne bilo nezakonitosti u radu SIPA-e, Okolić je rekao da će se ispitati da li se u svemu radilo po zakonu ili ne te da li postoji nečija krivica u tim postupcima.

On je novinarima u Banjoj Luci potvrdio i da je ta komisija ovih dana sastavila listu pitanja koja će uputiti SIPA-i da bi se ispitalo da li se u toj agenciji poštuje Zakon o zaštiti tajnosti podataka.

Radi podsjećanja, Mirko Lujić, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), zatražio je 12.februara od nižih jedinica određene aktivnosti da bi bio ispoštovan Zakon o zaštiti tajnih podataka.

On je naveo da je u proteklom periodu, u više pojedinačnih slučajeva, uočeno da se u rukovanju dokumentima, uključujući i one u elektronskom obliku ne primjenjuju procedure zaštite tajnih podataka preciziranih Zakonom.

Raspoloživa saznanja ukazuju, navedeno je u izvještaju koji je dostavio Vijeću ministara BiH, na vrlo veliku mogućnost otkrivanja dijela tajnih podataka neovlaštenim osobama, posebno podataka u elektronskom obliku na informatičkoj opremi SIPA-e.

U Lujićevom izvještaju preporučuje se i da svu računarsku opremu, koja se nalazi izvan službenih prostorija Agencije ili na ličnom korišćenju kod zaposlenih u Agenciji, odmah treba predati Službi za operativnu podršku radi neophodnog podešavanja u smislu zaštite podataka i pristupa.

Sve prenosne računare, koji nisu na stalnom korišćenju u službenim prostorijama Agencije, također se navodi, treba odmah predati službi za operativnu podršku zbog neophodnog podešavanja u smislu zaštite podataka, pristupa i ograničavanju mogućnosti rada.

Lujić je donio i nalog kojim se zabranjuje do daljnjeg iznošenje i unošenje informatičke opreme i memorijskih medija izvan ili u radne prostorije Agencije, bez posebno datog odobrenja.

Također, Okolić je potvrdio danas novinarima da je nadležna komisija, u dosadašnjoj kontroli, došla do uvida da je to još nova i nedovoljno uređena oblast, zbog čega će se u ovoj godini intenzivno raditi na primjeni Zakona o zaštiti tajnosti podataka.