Direktor PU FBiH
53

Isović: Izmjenom zakona bi trebalo objaviti imena firmi koje ne isplaćuju plaće radnicima

Piše: S. H.
Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na zastupničko pitanje delagata SDP-a Anera Žuljevića u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH s inicijativom Poreznoj upravi entiteta za objavu podataka firmi koje ne isplaćuju plaće radnicima, stigao je odgovor. Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović ističe da to zakon ne dozvoljava, ali da je to potrebno promijeniti.

Žuljević je uputio inicijativu Poreznoj upravi FBiH s ciljem izmjene odgovarajućih propisa kako bi se mogli objaviti podaci o poreznim obveznicima koji ne isplaćuju plaće radnicima.

Iz Porezne uprave su poručili da je zakonom jasno propisano koji podaci o poreznim obveznicima se smiju objaviti, a koji ne.

"Propisano je da se poreznom tajnom o poreznom obvezniku smatraju svi podaci osim onih koje porezni obveznik izjavi da nisu porezna tajna. Podaci koji se smatraju poreznom tajnom isključivo nadležnim organima radi utvrđivanja poreznih obaveza", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Poručeno je da se podaci o poreznim obveznicima koji ne isplaćuju plaće radnicima ne mogu javno objaviti, jer to trenutni zakon ne dozvoljava.

"Vi ste u pravu s konstatacijom da je potrebno izvršiti izmjenu zakonskih odredbi kako bi Porezna uprava FBiH mogla javno objaviti listu obveznika koji ne isplaćuju plaće radnicima. Do tada Porezna uprava je dužna da primjenjuje aktuelni zakon", poručio je Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH u odgovoru zastupniku Aneru Žuljeviću.