Intervju
424

Ismir Jusko, novi ministar policije KS: Helikopter - da, ali stvari treba redati prioritetno

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko prokomentarisao je za Klix.ba u prvom intervjuu od preuzimanja dužnosti kantonalnog ministra, sigurnosnu situaciju u Sarajevu, uspostavljanje videonadzora, saradnju s pravosuđem, ali i kupovinu helikoptera za potrebe MUP-a KS.

Na pretprošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Ismir Jusko iz SBB-a imenovan je za novog ministra unutrašnjih poslova KS. Riječ je o jednoj od najodgovornijih ministarskih pozicija ukoliko se uzme u kontekstu sigurnosne situacije, ali i borbe protiv kriminala.

Na početku razgovora Jusku smo pitali koji će biti prioriteti u njegovom radu, a on nam je odgovorio kako vjeruje da je svakom ministru unutrašnjih poslova prioritet opća sigurnost građana i svih onih koji dolaze u grad.

"Policija je servis građana i sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Pojavljuju se tu svakako i drugi prioriteti. MUP KS nema svoju namjensku zgradu, stanari smo u nekoliko zgrada, tako da će definitivno jedan od prioriteta biti projektovanje i izgradnja nove zgrade MUP-a KS. Tu bi trebao biti smješten dobar dio administracije, Policijska uprava Novo Sarajevo i saobraćajna policija", kazao je Jusko.

Istakao je da se pojavila potreba za izgradnjom objekta koji će koristiti Jedinica za specijalističku podršku MUP-a KS i Jedinica za podršku MUP-a KS. Kako kaže, razgovarao je s policijskim komesarom i njegovim saradnicima te da se trenutno objekat u kojem su smješteni ne pokazuje kao najpraktičnije za formaciju tog tipa.

"Treća stvar je izgradnja videonadzora i pokrivanje kompletnog Kantona Sarajevo sofisticiranim videonadzorom. Da budemo pandani našim kolegama iz Evropske unije. Često ističem da su kamere najlojalniji radnici, jer u jedinici vremena pokazuju ono što se dešava. Mislim da u 21. vijeku i u jednom glavnom gradu ne stoji da skidamo videonadzore sa zelenara, pumpi, banaka i supermarketa. Zašto to ne bismo spriječili i postavili vlastiti videonadzor gdje god se to može učiniti", rekao je Jusko.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Posebno je podvukao važnost opremanja policije kvalitetnim materijalno-tehničkim sredstvima kako bi policijski službenici bili još efektivniji i efikasniji na terenu. Kako kaže, jedan od najvećih nedostataka u MUP-u KS trenutno je 319 pripadnika MUP-a.

"Prije toga predstoje određene izmjene zakona pa onda tek treba krenuti u priču jačanja ljudskih resursa. Ovo su samo neki od multiprioriteta u narednom periodu", kazao je Jusko.

Jusku smo pitali i koji su trenutno najveći sigurnosni izazovi s kojim se susreće Kantona Sarajevo, ali i s kojim bi se sigurnosnim izazovima Sarajevo moglo susresti u narednom periodu.

"Definitivno je problem migranata jedan od najvećih sigurnosnih izazova. Borba protiv općeg i organizovanog kriminala, terorizma, korupcije i privrednog kriminala također su izazovi za pripadnike policije u glavnom gradu naše Bosne i Hercegovine. Svaki od ovih segmenata je prioritet u radu policije. Nismo sami u ovoj priči i u nju treba biti uključena cijela vertikala", rekao je Jusko.

U tom kontekstu poručio je da će maksimalno raditi na uspostavljanju što bolje komunikacije sa svim sigurnosnim snagama na nivou kompletne države, ali i pravosudnim institucijama, preciznije tužilaštvima i sudovima.

Na pitanje o koronavirusu Jusko je odgovorio da još uvijek nije došlo do toga da se pripadnici MUP-ova moraju mobilizirati, ali da svakako treba posmatrati i analizirati dešavanja u drugim zemljama.

"Ako bi došlo do nečega što je puno ozbiljnije od trenutnog stanja, definitivno jedni od prvih koji bi bili na liniji jesu pripadnici policije", kazao je Jusko.

Nedostatak adekvatne saradnje između policijskih agencija i pravosudnih organa često se spominje kao ključni razlog neadekvatne borbe protiv kriminala i korupcije, a posebno korupcije na visokom nivou. Tim povodom Jusko nam je rekao kako saradnja uvijek može biti bolja te da nedovoljna saradnja može uzrokovati negativne pojave na način da se odugovlače ili ne rješavaju stvari koje bi se mogle mnogo brže riješiti.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Svako od nas ima svoju ulogu u vertikali. Kao ministar, sigurno ću dati sve od sebe da ta saradnja bude na najvišem mogućem nivou. Opet ću podsjetit da smo mi servis građanima, a adekvatan servis ne možemo biti ako ne komuniciramo s ostalim servisima", rekao je Jusko.

U proteklih nekoliko mjeseci u javnosti je često spominjana kupovina helikoptera za potrebe MUP-a KS. Jusku smo pitali da li on smatra da je MUP-u potreban helikopter i pod kojim uslovima.

"Mi živimo u olimpijskom gradu, gradu koji je okružen planinama, pa često imamo situacije povrede planinara. Živimo u gradu koji u ovom momentu ima više od milion turista u toku godine i sve više njih ide na planine. Iz ugla sigurnosnih izazova, sigurno će doći vrijeme kada ćemo trebati letjelicu. Činjenica je da trebamo i u ovom momentu, ali stvari treba poredati prioritetno. Mi trenutno nemamo ni pilota, a ni hangara. Trebamo prvo educirati ljude. Proces njihove edukacije u prosjeku traje tri godine. U međuvremenu moramo naći prostor za smještaj helikoptera. Kada se ispoštuju ti uslovi, onda tek krenuti u nabavku helikoptera koji može bit od koristi MUP-u KS", kazao je Jusko.

Kako kaže, bit će potrebno izvršiti i analizu s ciljem da se donese odluka o tome koja uopće vrsta letjelica treba MUP-u KS, jer se mora znati na kojoj vrsti letjelice će se obučavati piloti.

Jusku smo pitali i da li vjeruje da će do kraja 2020. godine zaista biti moguće pokriti cijelo Sarajevo videonadzorom te ko bi, prema njegovom mišljenju, trebao vršiti videonadzor, Uprava policije MUP-a KS ili državni službenici u MUP-u KS.

"Veoma teško se može očekivati da do kraja 2020. godine kompletan Kanton Sarajevo bude pokriven videonadzorom. Prije svega, treba raspisati tender kako bi se pronašao pravi izvođač. Ako sve prođe u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, bez žalbi, to se može implementirati što prije, odnosno da se do kraja godine započne instaliranje. Radi se o izuzetno sofisticiranom projektu koji treba obuhvatiti sve mrtve uglove. Već sam rekao kolegama, želim da imamo ono što imaju sve zemlje Evrope. Zašto bismo se vraćali korak unazad i uvodili zastarjele sisteme. Moj stav, a i stav velikog broja ljudi iz struke, je da nadzor trebaju kontrolisati policijski službenici koji su prošli sve sigurnosne provjere", kazao je Jusko.

Potvrdio nam je da se već prvi radni dan sastao s policijskim komesarom MUP-a KS i sa svim pomoćnicima u MUP-u KS. Kako kaže, u 30 godina profesionalne karijere nije se susreo s osobom s kojom nije mogao sarađivati.

"Uz najveće poštovanje prema zakonski podijeljenim nadležnostima ministra i komesara, smatram da naš imperativ treba biti sigurnost građana KS. Za mene je nezamislivo, bez obzira na to ko bio ministar, pomoćnik ili komesar, da saradnja ne postoji. Naša saradnja je neophodna i ja ću svaki dan s kolegama raditi kako bismo ispunili očekivanja građana", zaključio je Jusko.