BiH
453

Ismir Jusko, novi ministar MUP-a KS: Kaznena politika treba biti strožija

Piše: E. S. H.
Ismir Jusko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismir Jusko je 24. novembra preuzeo dužnost od Predraga Kurteša na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U razgovoru za Klix.ba novi ministar je govorio o planovima za blisku budućnost kada je riječ o sigurnosti u KS, o tome koliko će mu u radu pomoći dugogodišnje iskustvo u poslovima koji su vezani za sigurnost, ali i o tome koliko se kao građanin Sarajeva zaista osjeća sigurno.

Ismir Jusko Švabo je rođen 1971. u njemačkom gradu Zutlinngenu. Magistrirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a trenutno pohađa doktorski studij. Jusko je majstor karatea 5. dan i jiujitsua 4. dan, radio je kao specijalac i bio branilac Sarajeva. Radio je i kao zaposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gdje je obavljao dužnost šefa Tima za antiterorizam. Švabo je i instruktor specijalnih policijskih jedinica i timova za blisku zaštitu ličnosti te majstor borilačkih vještina.

Šta je prvo što ćete uraditi kao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo?

S kolegom komesarom Vahidom Ćosićem sam počeo obilaziti sve policijske uprave i sektore. Želim se upoznati sa svojim kolegama i iz prve ruke čuti kakvo je stanje na terenu. Nakon toga ću s komesarom koji je zadužen za operativni dio rada policije sačiniti plan rada i aktivnosti za naredni period.

Dugo ste radili u Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH, koliko će Vam to iskustvo pomoći na ovoj funkciji?

Da, 24 godine sam u poslovima koji su vezani za sigurnost i iskustva koja sam stekao u svojoj profesionalnoj karijeri bit će mi od velikog značaja. Moj prvi posao bio je 1991. godine u Specijalnoj jedinici tadašnje Milicije. Prošao sam sve instance, od čina milicionera, komandira voda, čete, pomoćnika komadanta specijalne jedinice, šefa tima u Odjelu za sigurnost američkog State Departmenta, šefa kabineta i savjetnika ministra u Ministrastvu Sigurnosti BiH. Radio sam kao instruktor u Specijalnoj jedinici SIPA-e, specijalnoj jedinici FUP-a, Jedinici za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, zatvorskoj policiji itd. Mislim da ovaj moj mali CV govori da posjedujem određena iskustva koja mi mogu biti od koristi dok obavljam ovu dužnost.

Radili ste i kao šef tima za antiterorizam. Da li ćete svoj rad usmjeriti na tu oblast, s obzirom na trenutno stanje u kantonu?

Moja pažnja kao ministra unutrašnjih poslova bit će usmjerena na svaki sigurnosni segment, a između ostalog i na terorizam. S pozicije ministra dat ću apsolutnu podršku svom kolegi komesaru Vahidu Ćosiću da naša policija bude što efektivnija i efikasnija na terenu kod djelovanja protiv svih sigurnosnih prijetnji.

Vi ste i građanin Sarajeva, koliko se osjećate ne(sigurno)?

Zamislite kako bi izgledalo da ministar unutrašnjih poslova kaže da se ne osjeća sigurno u svom gradu. Ja se osjećam sigurno i smatram da je naša policija kapacitirana da se suoči sa svim sigurnosnim izazovima koji se stave pred nju. Žao mi je što su određeni događaji na određeni način poljuljali to povjerenje kod naših građana. Građani su naši poslodavci i u budućem radu zajedno ćemo dati sve od sebe da radom na terenu i konkretnim rezultatima vratimo povjerenje građana u našu policiju.

Svi oblici kriminala su prisutni na sarajevskim ulicama, kako se boriti s tim?

Preventivni rad na terenu i saradnja između sigurnosnih agencija, tj. dobar protok sigurnosnih informacija su samo neki od konkretnih načina preventivno represivnog djelovanja protiv svih oblika kriminalnih djelovanja, ne samo u našem kantonu već i na području cijele BiH. Ono što možete čuti od većine naših građana su dosta blage kazne za izvršioce određenih krivičnih dijela, pa se ponekad građani pitaju da li ih to neko kažnjava ili nagrađuje. Policija će i u budućnosti nastaviti raditi na terenu i dovoditi pred lice pravde sve izvršioce krivičnih djela, ali policija nema ovlasti da sudi. To rade druge institucije i dijelim mišljenje naših sugrađana da kaznena politika treba biti strožija, jer upravo na taj način preventivno djelujemo na druge, pogotovo na mlade koji ponekad nesvjesno upadaju u zamke koje ih odvode na stranputicu i put bez povratka. Lično ću se zalagati i lično ću raditi sa mladima da ih putem primarne prevencije educiramo i spriječimo da odu na stranputicu prije nego što shvate šta je život.

Koliko će Vaše iskustvo u borilačkim vještinama i Vaši uspjesi u osvajanju najviših svjetskih planinskih vrhova pomoći u ovome poslu?

Godinama radim kao instruktor policije, posebno u specijalnim jedinicama. Smatram da je kontinuirana edukacija policije jedan od najboljih načina da njeni pripadnici budu efikasni u redovnom i vanrednom obavljanju svojih poslova i zadataka. Nemam namjeru prestati raditi na direktnoj edukaciji svojih kolega. U svoj redovni plan i program aktivnosti, edukacija će biti u samom vrhu prioriteta.