|

Ismijavanje danskog kraljevstva

Ismijavanje danskog kraljevstva
0
F
FENA
6.11.2006. u 20:40
0
komentara
0

dijeljenja
Ismijavanje danskog kraljevstva Kopenhagen
Jedna indonežanska radiostanica organizirala je takmičenje za najbolji crtež kojim se ismijava dansko kraljevstvo, što predstavlja odgovor na karikature o poslaniku Muhammedu objavljene prošle godine u danskom listu.
Glavni organizator takmičenja imam Mubarok izjavio je da djeca iz više od 70 obdaništa i škola prikazuju na crtežima dansko kraljevstvo, od kraljice Margarete II do kralja Groma Starijeg - kao svinje.

Indonezija je zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom na svijetu. Muslimani ne jedu svinjetinu, a svinje smatraju prljavim životinjama, napomenuo je Reuters.

Takmičenje je organizirao "Porodični obrazovni radio" u Kediti u indonežanskoj provinciji Istočna Java.

Učenici srednjih škola su crtali karikature, koje su kasnije bojila djeca iz obdaništa. Pobjedniku takmičenja slijedi nagrada od 550 dolara, a najbolji crtež će biti poslan u Kopenhagen i u dansku ambasadu u Džakarti, naveo je Mubarok.

Prošlogodišnje objavljivanje karikatura o poslaniku Muhammedu u danskom listu izazvalo je bijes i nasilne proteste u muslimanskim zemljama tokom kojih je 50 ljudi poginulo.

Danski diplomati su nakratko napustile Indoneziju u februaru pošto su muslimanski ekstremisti pokušali ući u zgradu ambasade u znak protesta zbog karikatura o Poslaniku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.