27. godišnjica
34

Ismet Ovčina o stradanju Vijećnice: Obavezni smo sjećati se dana kada je spaljeno kulturno naslijeđe BiH

E. Sk.
Foto: M. O./Klix.ba
Ismet Ovčina (Foto: M. O./Klix.ba)
Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH obilježila je danas 27. godišnjicu stradanja Vijećnice, kao i bogatog knjižnog fonda čiji je veliki dio otišao u nepovrat u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine.

Nekadašnji hram knjige i znanja zapaljen je 1992. godine, kada je, uprkos trudu vatrogasaca i uposlenika biblioteke, uništeno dva miliona bibliotečkih jedinica. Ljudi su ginuli iznoseći knjige iz prostora Vijećnice koja je vandalski napadnuta i gotovo uništena.

Tim povodom Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, kazao je da je za njega svaka godišnjica obilježavanja stradanja Vijećnice veoma emotivna te da nikad nije jednostavno prisjetiti se barbarskog čina koji se desio davne 1992. godine.

"Ovo je važan datum, kako za nas, tako i za historiju države BiH. Taj dan je s okolnih brda granatirana Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u zgradi Vijećnice, gdje smo bili smješteni od 1951. godine. Danas je 27 godina od kada se desio taj barbarski čin. Ovaj dan je za nas težak i emotivan i mi smo obavezni i uvijek ćemo raditi na tome da se obilježi dan kada su paljene knjige i kulturno naslijeđe države BiH u olimpijskom Sarajevu", kazao je Ovčina.

Osim toga, Ovčina dodaje da mu veoma teško pada činjenica da svaki put moraju tražiti zvanično odobrenje da uđu u Vijećnicu, zgradu u kojoj je Nacionalna i univerzitetska biblioteka bila smještena prije nego što je spaljen jedan od simbola grada.

"Mi smo jedini legalni korisnici ove ustanove, a ipak moramo tražiti zvanično odobrenje svaki put kada želimo obilježiti ovu veoma važnu godišnjicu koja ne smije biti zaboravljena", smatra Ovčina.

Sa žalošću ističe da se ni pet godina nakon što je otvorena obnovljena Vijećnica, u njene prostorije nije vratila Nacionalna i univerzitetska biblioteka. Mada je, kako kaže, u nekoliko navrata postojala inicijativa gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, kao i aktuelnog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića, ipak je do sada sve ostalo samo na riječima. Konkretno rješenje još se ne nazire...

"Činjenica je da od gradonačelnikove izjave da postoji inicijativa da se NUB vrati u prostore Vijećnice nema ništa, i ako bilo ko, čak i uvaženi gradonačelnik, govori da nas on poziva, to nije istina. Niko nas nije pozvao da uđemo u ovu zgradu. Mi se nadamo, vjerujemo i apelujemo da se nešto na tom planu učini. Nadamo se da će se nešto riješiti nakon pet godina. Mi smo uvijek za dogovor, čak i u slučaju da ima neko drugo rješenje, pristali bismo i na to, samo da se nešto konačno riješi", iskren je Ovčina.

Vijećnica je zvanično predata na upotrebu 1896. godine. Dana 25. augusta 1992. godine u granatiranju je zapaljena, a njena unutrašnjost gotovo potpuno uništena. Pored mnogobrojnih građana koji su nesebično učestvovali u spašavanju sarajevskog hrama kulture, u akciji gašenja učestvovalo je 26 vatrogasaca. Rekonstrukcija je počela 1996. godine, a Vijećnica je ponovo otvorena 9. maja 2014.

Ovom prilikom Ovčina je nekim od donatora knjiga uručio zahvalnice te im se zahvalio za dosadašnju podršku i doprinos radu Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.