Potvrđeno imenovanje
1.3k

Ismet Gavrankapetanović je novi generalni direktor KCUS-a

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je imenovao Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora ove ustanove, potvrđeno je za Klix.ba.
Odluka o imenovanju Gavrankapetanovića će biti proslijeđena na potvrđivanje federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu.

Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora KCUS-a je nakon obavljenih intervjua dostavila rang-listu kandidata UO KCUS-a.

Gavrankapetanović je nakon dostavljene dokumentacije dobio maksimalan broj bodova, odnosno 75. U utrci za poziciju direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH bili su i Alen Pilav koji je dobio 68 bodova i Mevludin Mekić koji je dobio 63 boda.

Gavrankapetanović je trenutno na funkciji direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abulah Nakaš" u Sarajevu te će se u narednim danima raspisati konkurs za izbor novog direktora.

Rođen je 1962. godine u Sarajevu gdje je završio Medicinski fakultet 1986. godine. Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu.

Tri decenije je proveo na KCUS-u gdje je u periodu agresije na našu državu bio na raspolaganju svojim sugrađanima u najtežim ratnim danima.

Bio je šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, direktor Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj KCUS-a.

Godine 2004. izabran je za vanrednog profesora na Katedri za hirurgiju i ratnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2007. za šefa Katedre, a 2010. za redovnog profesora.

Za v.d. direktora u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je imenovan 2020. godine, a godinu dana kasnije i za direktora.

Magistrirao je menadžment, smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2020. godine.

Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik.

Nakon razrješenja Sebije Izetbegović sa čela ove zdravstvene ustanove dužnost v.d. direktora obavlja hirurg Alen Pilav koji je dio kolektiva KCUS-a već 30 godina.