Konferencija u Zenici
260

Islamska zajednica u borbi protiv patološkog kockanja: Mekteb je preventivna

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na konferenciji u Zenici danas su predstavljene preventivne aktivnosti koje Islamska zajednica Bosne i Hercegovine može poduzeti u pogledu prevencije ovisnosti o kockanju, koja u našem društvu postaje patološka pandemija.

Na uvodnom obraćanju prisutnima dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Muharem Adilović je kazao da je kockanje kao društvena pojava poznato najstarijim društvenim zajednicama kao jedan od oblika zabave i razanode, što svjedoči da je kockanje starije 1.000 godina i od pojave prvog novca.

"Moderna kriza predstavlja predispoziciju da ova pojava poprimi pojam pandemije i postane sastavni dio grupe oblika ponašanja", poručio je Adilović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je naglasio da mu je poznato koliko se Islamska zajednica u BiH bori protiv kockanja i radi na prevenciji ovisnosti.

"Smatram da ovakvih sadržaja i uočavanja problema treba biti više i očekujem da će ovaj skup odgovoriti ovom izazovu pošasti u društvu", poručio je Kozlić.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević je pojasnio da Islamsku zajednicu ne interesuju samo problemi koji se direktno nje tiču, već i problemi cjelokupne zajednice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Jedan od tih problema je i kockanje koje je IZ prepoznala kao krupan problem i opredijelila se za ovu konferenciju. Cilj i ambicija IZ je da resurse kao što je Islamski pedagoški fakultet istraživački usmjeri u rješavanje onih problema koji su bitni za našu IZ", kazao je Dizdarević te dodao da IZ u BiH ima za cilj da "osvijetli na jedan dostojanstven način" problem kockanja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U pokušaju da barem ukažu na problem te daju neke smjernice kako se s tim problemom suočiti na adekvatan i dostojan način, Islamska zajednica BiH ovu godinu je proglasila godinom borbe protiv ovisnosti o kockanju.

Dodao je da kroz mektebsku nastavu, koju u BiH pohađa blizu 70.000 djece, Islamska zajednica daje svoj doprinos u prevenciji ovisnosti o kockanju, što je jedan od najvažnijih poslova koje IZ radi prije nego djeca imaju priliku probati kockanje.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Direktor Zavoda za borbu bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona Amir Ćustović je kazao da je kockanje svrstano u hronične bolesti koje predstavljaju doživotno praćenje i liječenje.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Blizu 40 posto osoba koje se jave za liječenje će ući u stanje zaliječenja, a ostatak ovih osoba u tom krajnjem stanju patološkog kockanja razvija i druge patologije, paranoje, depresije, konzumiranje drugih sredstava, ilegalnih supstanci i one zahtjevaju cjeloživotno praćenje", izjavio je Ćustović dodavši da se ovisnost javlja kod djece od 15 godina pa nadalje.

Istraživanje koje su radili protekle tri godine je pokazalo da je 38 posto omladine uključeno u neku vrstu igara na sreću, od čega je jedan posto patološki ovisno.

Na današnjoj konferenciji predstavljeno je šest istraživanja te ukupno deset radova stručnjaka iz polja psihologije, sociologije, pedagogije i islamskih nauka.