BiH
0

Islamska zajednica traži da Tihić prestane izvrtati njene stavove

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini traži od Sulejmana Tihića da prestane izvrtati njene stavove ili joj podmetati tuđe te da prestane manipulirati javnošću u pogledu njenog neprihvatanja kompromitacije muslimana Bošnjaka "kako kome naumpadne" i njenog "zahtjeva da se muslimani ne stigmatiziraju i oslobode straha".

Sulejman Tihić ima slobodu da pripada ili ne pripada „muslimanskom kulturnom krugu“, ali nema pravo osporavati muslimanima da budu slobodni u svojoj vjeri i na svojoj zemlji, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH u povodu "sve češćih izjava predsjednika Stranke demokratske akcije u kojima on objašnjava stavove Islamske zajednice, njen položaj i slobodu".

U saopćenju, koje prenosi Mina, navodi se da "svako može vjerovati da se putem straha vlast može sačuvati, ali niko nema pravo strah prenosti na Islamsku zajednicu".

Islamska zajednica zahtijeva da politički predstavnici poštuju zakon o slobodi vjere koji je državni parlament usvojio te traži da vjerske zajednice i crkve u Bosni i Hercegovini imaju jednaka prava i slobode.