Novčano kažnjeni
320

Islamska zajednica BiH uputila molbu GP BiH da ne kazni službenike koji su prekršili zakon

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Prije tačno dva mjeseca Iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u BiH (Ured za hadž i umru) obratili su se Graničnoj policiji BiH sa molbom za zaštitu prava komandira Jedinice GP BiH i dvije policajke na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Naime, kod dvije ženske osobe koje su krenula na hadž krajem 2019. godine prilikom pasoške kontrole je ustanovljeno da su im prezimena u pasošu i u sistemu IDDEEA-e različiti.

Dvije službenice GP BIH su o slučaju obavijestile komandira Jedinice GP BiH, a rukovodilac Ureda za hadž i umru i sekretar Ureda za hadž i umru su upoznati s ovim problemom na aerodromu nakon čega su uputili molbu komandiru GP da ako postoji zakonsko uporište dopusti da dvije žene nastave putovanje i obave vjersku dužnost hadž s obzirom da su već uplatile veliku sumu novca (8.150 KM po osobi) za putovanje i da im ta sredstva neće biti vraćena.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Komandir Jedinice GP BiH sa policajkama nakon utvrđivanja identiteta i granične kontrole je procijenio da se osobama dozvoli nastavak putovanja, a takva Odluka je u datim trenucima i okolnostima bila ispravna sa najmanje štetnih posljedica, na temelju čega su sačinjena i određena pismena, a odgovorni u Uredu za hadž i umru, hadžinice i njihovi muževi su veoma zahvalni. Kompletni događaji su tekli potpuno transparentno uz međusobno uvažavanje i poštovanje Zakona naše države“, navodi se u molbi koje je uputila Islamska zajednica BiH ka Graničnoj policiji BiH.

Razlog za takvu molbu jeste podatak da se protiv komandira Jedinice GP BiH M.B. i policajci Z.A. i G.I. u unutrašnjoj kontroli GP BiH vodi disciplinski postupak.

Iz IZ BiH u pismu navode kako su svjedočili da niko od spomenutih nije imao bilo kakvu materijalnu ili nematerijalnu korist, niti je navedenim postupcima nanesena bilo kakva šteta. Na kraju se navodi da su raniji rukovodilac Ureda za hadž i umru i sekretar Ureda za hadž i umru u slučaju potrebe spremni dati usmene i pismene izjave pred nadležnim tijelima GP BiH i Tužilaštva BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Epilog cijelog slučaja su, kako Klix.ba saznaje, izrečene novčane kazne za tri pripadnika GP BiH po pravilniku o povredi službene dužnosti odnosno nesavjesnog i neblagovremenog djelovanja.

Komandir je kažnjen sa oduzimanjem 15 posto plate u periodu od dva mjeseca, dok su policajce "kraće" za 15 posto jednomjesečne plate. Oni dakle nisu kažnjeni za "najteža koruptivna djela", kako su naveli iz IZ BiH da se za to terete.