{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islam u BiH je rješenje za integraciju muslimana u Evropu

S
1.12.2011. u 11:22
0
0
Islam u BiH je rješenje za integraciju muslimana u Evropu
0
Islam u BiH je rješenje za integraciju muslimana u Evropu
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Grupa naučnika i profesora okupila se u Stuttgartu kako bi raspravljali o integraciji muslimana u Evropu i to po uzoru na muslimane iz Bosne i Hercegovine.
"Jedna je stvar sasvim sigurna, islam se praktikovao u Bosni i Hercegovini u sekularnom okruženju i sekularnoj državi. Također, tamo postoji visok nivo insitucionalizacije islama, što je islamu dalo neophodnu podršku", rekla je Armina Omerika za Deutsche Welle.

Rasprave o integraciji muslimana u Evropu su počele nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države. U toku tih rasprava, mnogi profesori su naveli način na koji se islam praktikuje u Bosni i Hercegovini, kao rješenje za integraciju muslimana u Evropu.

Dok neki profesori hvale BiH kao primjer u Evropi, mnogi kritikuju ideju "Evropskih muslimana" i tvrde da islam nije nužno strani element u Evropi.

"Glavni problem jeste što je osnovna pretpostavka to da je islam nešto strano, drugačije i nešto što nije iz Evrope te da zbog toga islam mora da se prilagodi i da mu se doda neka evropska dimenzija", rekao je profesor Kerem Öktem sa Oxforda.

On je dodao da Bosna i Hercegovina nije jedini primjer gdje islam postoji vijekovima. On je naveo Tursku, Albaniju i Bugarsku, a također je napomenuo da u Poljskoj Tatari žive više 600 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: