{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovor o iskustvima, rezultatima i narednim koracima Reforme javne uprave

F
20.11.2013. u 16:17
11
1
Razgovor o iskustvima, rezultatima i narednim koracima Reforme javne uprave
11
U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave (RJU) danas je u Banjoj Luci održana diskusija o temi "Aktuelni momenat RJU: iskustva, rezultati i naredni koraci" s ciljem promocije reforme javne uprave te unapređenja saradnje svih uključenih u ovaj proces.


Diskusija je organizirana u sklopu Programa jačanja javnih institucija u Bosne i Hercegovine koji u ime Vlade SR Njemačke provodi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju -GIZ, a namjenjena je članovima i članicama nadzornih timova zaduženih za nadgledanje i usmjeravanje reformskih procesa iz tri reformske oblasti: Institucionalna komunikacija, E-uprava, i Upravni postupci i upravne usluge te službenicima za Odnose s javnošću zaduženih za promociju RJU iz Vlade Republike Srpske.

Koordinatorica za RJU u BiH Semiha Borovac kazala je da reforma javne uprave bilježi određeni napredak u svim reformskim oblastima, ali da je potrebno ubrzati ovaj proces."Postavljeni su ambiciozni ciljevi u svim reformskim oblastima. Potrebno je ubrzati započete procese u oblasti E-uprave, kao što su upotreba elektornskog potpisa na svim nivoima vlasti što će ubrzati dvosmjernu komunikaciju između građana i uprave, uspostavljanje interoperabilnosti razmjenje podataka među institucijama uprave kako bi građani bili oslobođeni obaveze prikupljanja dokaza pred organima uprave, kao i implementiranje ciljeva zajedničkih servisa za E-usluge. Nastaviti ćemo sa aktivnostima na uspostavi sistema redukcije administrativnih prepreka, postojećim ali i novim propisima. Naša je namjera da približimo javnu upravu građanima, te da poboljšamo komunikaciju sa civilnim društvom", kazala je Borovac.

Koordinatorica za reformu javne uprave u FBiH Mirsada Jahić naglasila je da članovi nadzornih timova trebaju biti više informirani o provedbi i rezultatima reforme javne uprave kako bi mogli djelovati unutar državne strukture i informirati donosioce odluka, ali i širu javnosti.Koordinatorica za reformu javne uprave u RS-u, Stojanka Ćulibrk istakla je korisnost ovakvih diskusija kao načina za unapređenje razmjene informacija i promocije reforme javne uprave.

"Efikasnija javna uprava donosi kvalitetnije usluge svim građanima, ekonomsku stabilnost, bolji životni standard i olakšava rad privrede, što je preduslov za ekonomske i socijalne reforme u svakoj zemlji", kazala je Ćulibrk i dodala da će preporuke sa diskusije dati smjernice za unapređenje modernizacije javne uprave.

Ured koordinatora za reformu javne uprave će u sklopu svojih aktivnosti organizirati i panel diskusiju 29. novembra u Brčkom, saopćili su iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: