BiH
11

Razgovor o iskustvima, rezultatima i narednim koracima Reforme javne uprave

FENA
U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave (RJU) danas je u Banjoj Luci održana diskusija o temi "Aktuelni momenat RJU: iskustva, rezultati i naredni koraci" s ciljem promocije reforme javne uprave te unapređenja saradnje svih uključenih u ovaj proces.

Diskusija je organizirana u sklopu Programa jačanja javnih institucija u Bosne i Hercegovine koji u ime Vlade SR Njemačke provodi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju -GIZ, a namjenjena je članovima i članicama nadzornih timova zaduženih za nadgledanje i usmjeravanje reformskih procesa iz tri reformske oblasti: Institucionalna komunikacija, E-uprava, i Upravni postupci i upravne usluge te službenicima za Odnose s javnošću zaduženih za promociju RJU iz Vlade Republike Srpske.

Koordinatorica za RJU u BiH Semiha Borovac kazala je da reforma javne uprave bilježi određeni napredak u svim reformskim oblastima, ali da je potrebno ubrzati ovaj proces.

"Postavljeni su ambiciozni ciljevi u svim reformskim oblastima. Potrebno je ubrzati započete procese u oblasti E-uprave, kao što su upotreba elektornskog potpisa na svim nivoima vlasti što će ubrzati dvosmjernu komunikaciju između građana i uprave, uspostavljanje interoperabilnosti razmjenje podataka među institucijama uprave kako bi građani bili oslobođeni obaveze prikupljanja dokaza pred organima uprave, kao i implementiranje ciljeva zajedničkih servisa za E-usluge. Nastaviti ćemo sa aktivnostima na uspostavi sistema redukcije administrativnih prepreka, postojećim ali i novim propisima. Naša je namjera da približimo javnu upravu građanima, te da poboljšamo komunikaciju sa civilnim društvom", kazala je Borovac.

Koordinatorica za reformu javne uprave u FBiH Mirsada Jahić naglasila je da članovi nadzornih timova trebaju biti više informirani o provedbi i rezultatima reforme javne uprave kako bi mogli djelovati unutar državne strukture i informirati donosioce odluka, ali i širu javnosti.

Koordinatorica za reformu javne uprave u RS-u, Stojanka Ćulibrk istakla je korisnost ovakvih diskusija kao načina za unapređenje razmjene informacija i promocije reforme javne uprave.

"Efikasnija javna uprava donosi kvalitetnije usluge svim građanima, ekonomsku stabilnost, bolji životni standard i olakšava rad privrede, što je preduslov za ekonomske i socijalne reforme u svakoj zemlji", kazala je Ćulibrk i dodala da će preporuke sa diskusije dati smjernice za unapređenje modernizacije javne uprave.

Ured koordinatora za reformu javne uprave će u sklopu svojih aktivnosti organizirati i panel diskusiju 29. novembra u Brčkom, saopćili su iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.