Sastanak Inzko-Fajon
0

"Iskoristiti zamah u radu Vijeća ministara"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa slovenskom poslanicom u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon, saopćeno je iz OHR-a.

Fajon je Evropskom parlamentu predstavila dokument kojim se traži da BiH i Albanija budu uvrštene na bijelu Šengen listu čim se ispune uslovi Evropske komisije.

Inzko je naglasio da je BiH postigla značajan napredak u odnosu na juli ove godine usvajanjem paketa mjera koje se odnose na borbu protiv korupcije te Prijedloga strategije i akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti u BiH i Prijedloga sporazuma o saradnji i razmjeni podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija.

“Ovaj pozitivan zamah u radu Vijeća ministara BiH treba iskoristiti i što prije ispuniti i preostale važne elemente Mape puta, uključujući pitanje biometrijskih pasoša, kako bi građani BiH u najkraćem mogućem roku mogli početi koristiti povlastice bezviznog režima", Inzkove su riječi.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a zahvalio je Tanji Fajon na iskrenom zalaganju za interese građana Bosne i Hercegovine.