Charles English
0

"Iskoristite trenutak angažmana Zapada"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri u BiH treba da iskoriste trenutak ozbiljnog angažmana zapada i postignu dogovor o reformama, koje će ubrzati integracije u EU i NATO, izjavio je danas američki ambasador u BiH Charles English.

Zvaničnici SAD i EU doputovali su danas u Sarajevo radi nastavka razgovora sa političarima iz BiH o prevazilaženju zastoja koji ugrožava stabilnost zemlje i šireg regiona.

"Imamo pažnju najviših lidera SAD i EU. Lokalni  lideri moraju da shvate   da je sada  vrijeme da iskoriste tu pažnju i učins neophodne kompromise,  koji će BiH garantovati brži put  ka evroatlantskim integracijama",  rekao je English Reutersu.

On  je  dodao da paket reformi o kojem će se razgovarati 20.  i 21. oktobra,  uključuje mjere u vezi sa zatvaranjem kancelarije visokog predstvanika i ustavnim reformama. 

Tri bivša visoka predstavnika u BiH - Britanac Paddy Ashdown, Austrijanac   Wolfgang Petrič i Nijemac Christian Schwarz-Schilling apelovali su da međunarodna zajedica  zadrži  "rezervna  ovlaštenja   radi međunarodnih  garancija  o miru u BiH poslije zatvaranja OHR-a".