BiH
0

Iskazi svjedoka u slučaju Kličković i ostali

FENA
Bivši pripadnik Teritorijalne odbrane iz Bosanske Krupe govorio je o djelovanju civilnih i vojnih organa vlasti u tom gradu tokom 1992. godine.

Zdravko Marčeta, svjedok Tužilaštva BiH, govorio je o funkcionisanju civilnih i vojnih organa vlasti tokom 1992. godine u Bosanskoj Krupi, te njihovom učešću u zatvaranju Bošnjaka u različitim objektima na tom području.

"Sjećam se da je Kličković u toku 1992. godine bio na čelu Kriznog štaba u Krupi i da mi je jedne prilike Vukašin Daničić, koji je izvjesno vrijeme bio komandir brigade, kazao da ga je Gojko napao, u smislu da je želio da preuzme civilnu i vojnu vlast u gradu", rekao je Marčeta koji je bio načelnik štaba 11. krupske lake pješadijske brigade.

Marčeta je svjedočio protiv Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljače koje Tužilaštvo tereti da su 1992. godine učestvovali, između ostalog, u ubistvima, prisilnom preseljavanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, te zatvaranju nesprskog stanovništva sa područja Krupe.

"Vas i Miroslava Vješticu sam doživljavao kao lidere i u vas smo gledali kao da ćete nešto promijeniti", rekao je Marčeta prvooptuženom Kličkoviću tokom unakrsnog ispitivanja. Ovaj svjedok je kazao da su Bošnjaci u toku 1992. godine bili zatvoreni u osnovnoj školi u Jasenici, te školi "Petar Kočić" u Krupi kao i u "podrumu opštinskog štaba Teritorijalne odbrane".

"Na početku rata brigada nije imala vojnu policiju i obezbjeđenje tih ljudi prvih 10 do 15 dana vršila je civilna policija. Nakon što je formirana vojna policija onda je ona preuzela kontrolu nad tim brigadnim zatvorima", rekao je Marčeta.

Svjedok je kazao da ne zna pod čijom naredbom su Bošnjaci dovedeni u te objekte, te je istakao da je brigada bila upoznata sa ubistvima zatočenika u školi "Petar Kočić" u augustu 1992. godine. "Major Ostojić me je pozvao i rekao da je Joja Plavanjac, kojeg sam ranije poznavao, u zatvoru u Krupi napravio zločin i da je pobio neke ljude. Kada sam ugledao Joju izgledao je jadno i davao je utisak da je to učinio", prisjetio se Marčeta.

U optužnici Tužilaštva Joja Plavanjac se dovodi u vezu sa ubistvom muškaraca Bošnjaka iz takozvane grupe "Joks" u školi u Krupi početkom augusta 1992. godine. Za Ostojića je Marčeta kazao da je, ne precizirajući kada tačno, došao na mjesto komandira brigade u Krupi, te da je komanda te brigade bila u muzeju u Jasenici.

Nekoliko do sada saslušanih svjedoka Tužilaštva je kazalo da su u muzeju u Jasenici ispitivani pred Privremenim vojnim sudom, te da su potom prebačeni u školu u Krupi gdje su ostali izvjestan vremenski period.

I ovaj svjedok je govorio o Privremenom vojnom sudu, te je istakao da su Mladen Drljača, Dmitar Ciganović i Rajko Kličković sudjelovali u ispitivanjima Bošnjaka pred tim sudom u toku 1992. godine. Drljača je, kako stoji u optužnici, bio predsjedavajući sudija, dok se Ciganović pominje kao suizvršilac pojedinih zločina. Marčeta je istakao da je 21. aprila 1992. godine počeo "spontani rat" u Krupi nakon što su "muslimanske snage napale opkoljene Srbe" u dijelu grada.

Nastavak unakrsnog ispitivanja ovog svjedoka zakazano je za srijedu, 3. decembra, javio je danas BIRN-Justice Report.