Sud BiH
0

Iskazi svjedoka Tužilaštva o ratnim zločinima u Bugojnu

FENA
Zaštićeni svjedok D, koji je iz druge prostorije dao iskaz na suđenju četvorici optuženih za zločine u Bugojnu, i Zoran Gvozden, ispričali su kako su sredinom jula 1993. godine u Bugojnu zarobljeni kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i kako su proveli “oko osam mjeseci” u zatočeništvu.

Državno tužilaštvo tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića za zločine nad Hrvatima koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni u garažama i logorima u Bugojnu. Oba svjedoka su ispričala kako su nakon hapšenja odvedeni u podrum Gimnazije u Bugojnu, a početkom augusta 1993. godine u podrum Salona namještaja, gdje su boravili u teškim uslovima.

"Odatle sam izvođen u Kulturno-sportski centar na ispitivanje. Izvodili su i druge u Salon namještaja. Čuli su se jauci i udaranje. Kad bi se vratili, bili bi isprebijani, a Mladen Havranek je čak i podlegao. Izvođeni smo na kopanje nekih grobova. Dok smo kopali, tukao nas je ko je stigao", ispričao je zaštićeni svjedok D, dok je Zoran Gvozden dodao da mu je Havranek, kojeg je poznavao iz škole, "umro na rukama".

Iz Salona namještaja zatvorenici su prebačeni na stadion "Iskra", gdje su boravili do 19. marta 1994. godine.

"Bili smo ispod tribina stadiona, a na prozorima je bio najlon. Bio je jedan WC, a nas je bilo preko 300. Izvođeni smo na radove na prvu liniju. Neki su odvedeni i nisu se više nikada ni vratili. Neki su izvođeni i na stadionu pretučeni", prisjetio se D.

Oba svjedoka su istakla kako su od drugih zatvorenika čuli da je upravnik logora na stadionu bio Gasal, kojeg nisu lično poznavali.

Gasal i Kukavica se terete kao odgovorni za funkcionisanje logora "Iskra", dok se Enes Handžić i Senad Dautović terete za učešće u "planiranju i zarobljavanju civila" u Bugojnu. Berislav Jezirić, treći svjedok Tužilaštva na ovom ročištu, ispričao je kako je prije hapšenja i odvođenja u Salon namještaja u julu 1993. godine, bio policajac u Bugojnu.

"Nakon tri ili četiri dana provedena u Salonu namještaja, odvedeni smo u Gimnaziju. Tu sam bio sve do decembra 1993. godine, onda smo prebačeni na stadion. Odvođen sam na kopanje rovova i da istovaram žito u mlin Bugojno. Nisam odvođen na ispitivanje, ali neki su odlazili. Neki su kao pušteni kući, mada nikada nisu došli kući", kazao je Jezirić, koji je na stadionu ostao do 19. marta 1994. godine.

Prema rasporedu Suda BiH, naredno ročište je 4. februara kada će biti saslušana tri nova svjedoka, javio je danas BIRN - Justice Report.