Predmet Kličković i ostali
0

Iskazi svjedoka Tužilaštva BiH

FENA
Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Božo Erceg, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane u Donjim Petrovićima, općina Bosanska Krupa, govorio je o učešću pripadnika "Suhih rebara" u zločinima u Arapuši, te istakao da je "naredbu za preseljenje" civila iz tog naselja donio Gojko Kličković.
  • Nakon što su ‘Suha rebra’, kako sam čuo od mještana Arapuše, došla i opljačkala ih, te ubila jednu ženu, nekoliko dana smo obezbjeđivali to naselje. Nedugo potom je stigla naredba o njihovom preseljenju, zbog čega su muslimanski predstavnici željeli da razgovaraju s Gojkom Kličkovićem i Miroslavom Vješticom, objasnio je Erceg.

Erceg, koji je iskaz dao na suđenju Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, kazao je da je od 24. aprila do sredine maja 1992. godine bio "komandant jedne jedinice Teritorijalne odbrane" u Donjim Petrovićima.

Tužilaštvo tereti Kličkovića, Ostojića i Drljaču za niz zločina počinjenih tokom 1992. godine na području Bosanske Krupe. Između ostalog, sva trojica se, zajedno s Vješticom, terete i za udruženi zločinački poduhvat koji je otpočeo u ljeto 1991. godine.

U optužnici stoji da su "srpski vojnici", koji su u okruženju držali Arapušu, 24. aprila 1992. godine dozvolili grupi pripadnika paravojske da uđu u naselje, prilikom čega su ovi pljačkali, premlatili nekoliko osoba i ubili trudnu ženu.

  • Sjećam se da sam zajedno s muslimanskim predstavnicima iz Arapuše otišao u Krupu, gdje je tada bilo sjedište Kriznog štaba ili Ratnog predsjedništva, kako bismo razgovarali o preseljenju. Kasnije su mi kazali da su postigli dogovor s Kličkovićem da idu u Agiće, kazao je Erceg, te dodao kako je Kličković potom donio drugu naredbu o njihovom preseljenju u Kamengrad, općina Sanski Most.

U optužnici se navodi da je 1. maja 1992. godine, "u skladu s pismenom naredbom Gojka Kličkovića", bošnjačko stanovništvo iz naselja Arapuša prisilno iseljeno u Sanski Most.

  • On je to iz sigurnosnih razloga uradio. Sjećam se da smo nudili muslimanima da ostanu u Arapuši, ali niko nije htio, istakao je Erceg.

Kako je tokom unakrsnog ispitivanja istakla Odbrana Gojka Kličkovića, u ranijoj izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH svjedok Erceg je kazao da su "muslimanski predstavnici" iz Arapuše razgovarali s Vješticom, "prvim čovjekom u gradu", o preseljenju u Agiće.

Emina Kurtović, druga svjedokinja Tužilaštva, ispričala je kako je, zajedno s drugim mještanima Arapuše, 1. maja 1992. godine napustila svoj dom, te kako su je nekoliko dana prije toga "okrutno premlatili" pripadnici "Belih orlova".

  • Sjećam se da su jednog dana došli u selo i mene pretukli u kući, nakon čega sam bila sva crna. Imali su kape na glavama, šarena odijela i puške, rekla je Kurtović i dodala da je tada ubijena jedna žena. Svjedokinja je kazala da je Arapuša prethodno bila "opkoljena".

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 25. februar, javio je danas BIRN-Justice Report.