Sud BiH
0

Iskazi svjedoka o zločinima u Vitezu

FENA
Bivši pripadnici Brigadne vojne policije tvrde da su civile bošnjačke nacionalnosti "smještali u pojedine prostorije" u Radničkom univerzitetu u Vitezu.

Dva svjedoka Odbrane na suđenju Anti Kovaću istakla su da pripadnici Brigadne vojne policije Viteške brigade “nisu učestvovali u privođenju civila bošnjačke nacionalnosti” sa područja Viteza u aprilu 1993. godine.

“Ne znam ni ko je dovodio civile u prostorije Radničkog univerziteta. Nisam o tome vidio zapovijed optuženog Kovaća. Mi smo ih samo smještali, govoreći im u koju prostoriju da uđu”, kazao je Slavko Vidović, bivši pripadnik Brigadne vojne policije.

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta i zgradu SDK-a u Vitezu.

Vidović tvrdi da Brigadna vojna policija nije učestvovala ni u odvođenju zatvorenika na obavljanje prinudnih radova, iako je “čuo” da se to dešavalo. “To je bio sistem. Oni koji su dovodili te ljude u prostorije kina ili Radničkog univerziteta tražili su ih i za obavljanje radova”, pojasnio je Vidović.

Ivica Rajić, drugi svjedok Odbrane, bio je također pripadnik Brigadne vojne policije. On je istakao da ova policija “nije imala ovlasti prema civilima”, te da su njeni pripadnici radili na obezbjeđenju zapovjedništva ili su išli na liniju. “Ono šta ćemo raditi u Brigadnoj policiji određivao je Mario Čerkez, tadašnji zapovjednik Viteške brigade. Niko drugi.

Zapovjednik Brigadne policije u aprilu 1993. godine bio je Ivo Petrović, a nekad u julu iste godine izabrali smo Antu Kovaća”, prisjetio se svjedok.

Marija Čerkeza je Haški tribunal osudio na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Srednje Bosne.

Govoreći o boravku civila bošnjačke nacionalnosti u prostorijama kina u Vitezu, svjedok je kazao da su neki “došli svojom voljom, a neki su privođeni”. “Privodili su ih svi pripadnici HVO-a. Brigadna policija ih je razmještala u pojedine prostorije. Odluku o razmještanju ne znam ko je donio, vjerovatno ovi iz brigade”, kazao je Rajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. decembar, javio je danas BIRN-Justice Report.