Nastavak suđenja
443

Iskaz svjedokinje: Amelova sestra Alma Sejfović slala 1.000 KM u Francusku nakon pljačke banke

Piše: M. N.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Uz jake mjere sigurnosti Amel Sejfović je danas pristupio nastavku suđenja na Kantonalnom sudu Sarajevo. Danas je svjedočila studentica N. H. (1992.) koja se družila s Amelovom sestrom Almom koju se tereti za pripremanje pljačke Raiffeisen banke u Sarajevu 2015. godine.

Današnjem ročištu pristupili su Alma Sejfović i Arif Hajrudinović koji se nalaze u pritvoru u KPZ-u Sarajevo te Nizama Beširević, Haris Hajrović i Goran Šakota koji se brane sa slobode.

Svjedokinja je kazala kako je Alma često dolazila kod njih jer se družila s njenom sestrom s kojom je išla u srednju školu. Na dan pljačke Alma je došla u kuću svjedokinje između 17 i 18 sati i imala je mobitel sa sobom, što nije bilo neuobičajeno. Svjedokinja je kazala kako su razgovarale o njenom bivšem momku i drugim stvarima, ali da joj ništa nije bilo čudno niti sumnjivo.

Za pljačku je saznala iz medija, a za Amelovo hapšenje od komšija, jer je živjela u blizini. Za Almino hapšenje također je saznala iz medija. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva KS, svjedokinja je kazala kako ju je Alma kontaktirala u decembru 2015. godine putem vibera i zamolila da izvrši uplatu novca na jedan račun, a ime i prezime, kao i ostale podatke ostavila joj je napisane na ceduljici u stanu.

Uplatila je 1.000 KM, u apoenima od po 100 KM, na ime kojeg se ne sjeća i na račun u Francuskoj. Svjedokinja je također rekla kako ne zna da li je Alma bila zaposlena, ali zna da je spominjala da ima salon.

Na ročište su bili pozvani i svjedoci Aida Kulovac i Sanel Sejfović, ali je utvrđeno da su oni na radu u Njemačkoj.

Advokat optužene Alme Omar Mehmedbašić kazao je kako svjedočenje N. H. ide u korist odbrane, jer je svjedokinja potvrdila kako je njegova branjenica redovno dolazila kod njih, te da je imala novca i prije pljačke s obzirom na to da je svjedokinja rekla kako je Alma imala salon te da je uvijek imala skupocjene automobile i mijenjala ih.

Naredno ročište zakazano je za 4. oktobar u 9:00 sati kada će Tužilaštvo KS iznijeti materijalne dokaze.