Tužilaštvo BiH
0

Iskaz svjedoka u predmetu Kondić i ostali

FENA
Još jedan svjedok Tužilaštva BiH saslušan je bez prisustva prvooptuženog Vinka Kondića, koji je odbio da se pojavi na ročištu.

Na suđenju za zločine počinjene u Ključu koje je održano bez prisustva optuženog Vinka Kondića, Senad Draganović, svjedok Tužilaštva, govorio je o torturama što ih je preživio tokom 1992. godine zajedno s ocem, bratom i drugim mještanima iz tog grada.

Kondić je ponovo odbio da se pojavi na ročištu ističući da se ne osjeća dobro, iako se u nalazu Zdravstvene službe Pritvorske jedinice Suda BiH, u kojoj boravi optuženi, navodi da je "sposoban za suđenje". Sudsko vijeće je konstatovalo da je Kondićev nedolazak "neopravdan".

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović terete se za niz zločina počinjenih na području Ključa tokom 1992. godine, te za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Svjedok Draganović je kazao da se u maju 1992. godine, zajedno s drugim mještanima s područja Velagića, iz straha skrivao u okolnim šumama, sve dok se nisu predali "srpskoj vojsci".

  • Tada su nam kazali da žene i djeca idu kućama, a da se muškarci moraju predati. Tako sam u grupi s drugim muškarcima otišao u školu ‘Nikola Mačkić’ u Ključ, gdje su nas zatvorili, tukli i maltretirali. U Ključu smo svi tučeni i u tu školu je dolazila policija i vojska u uniformama. Svi su me iznenadili jer su to sve prije bili moji prijatelji, rekao je Draganović. Nakon nekoliko dana, kako je kazao svjedok, "redovna policija" je muškarce autobusima prebacila u školu u selu Sitnica, gdje ostaju oko 15 dana.

  • Nakon toga je došao neki oficir i kazao da nas vode u razmjenu. Tada je nas od 250 do 300 odvedeno na Manjaču, gdje smo zatekli ljude-robove, prisjetio se Draganović.

S Draganovićem su na Manjači su bili zatočeni njegov otac Hilmo i brat Emil, koji su, kao i on, razmijenjeni nakon izvjesnog perioda.

  • Tu smo bili bespomoćni. Tučeni smo i maltretirani. Meni je tu život izgubio značenje. Života tu nije ni bilo, kazao je Draganović, dodavši da je razmijenjen nakon sedam mjeseci.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da nije bio zatočen u Stanici javne bezbjednosti u Ključu, ali je istakao da su odatle u školu dovođeni premlaćeni ljudi.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 23. mart, javio je danas BIRN-Justice Report.