BiH
0

Iskaz svjedoka Tužilaštva BiH u nastavku suđenja za genocid u Srebrenici

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je kod škole u Pilici vidio nekoliko mrtvih ljudi.

Mile Tejić, nekadašnji vojnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je kako je u julu 1995. po naredbi komandira otišao u školu “Kula” u Pilicu, da bi obezbjeđivao “muslimane iz Srebrenice”.

"Slavko Perić, bezbjednjak, bio je tu. Dao nam je upute kako da se rasporedimo po učionicama i čuvamo zatvorenike", rekao je Tejić i dodao da su muškarci različitih starosti bili zatvoreni u četiri učionice.

Slavko Perić je pravomoćnom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog učešća u genocidu počinjenom u Srebrenici.

"Iz učionice sam vidio par mrtvih ljudi. U školi nisam vidio ništa neobično. Preda mnom nije bilo maltretiranja", izjavio je Tejić i potom kazao kako su se pripadnici njegovog bataljona zadržali u školi oko četiri do pet sati. On je rekao kako je u školi u Pilici bilo dosta vojnika koje on nije poznavao. Ispričao je da je desetak uniformisanih vojnika došlo kombijem.

"Imali su puške i pištolje. Na glavama su imali šešire. Bili su drski", naveo je Tejić i pojasnio da su oni bili tu da odvedu ljude iz Srebrenice na razmjenu.

On je ispričao kako su ljudi uvedeni u tri autobusa firme “Drinatrans”, da su neki sjedili, a neki stajali. Ukrcavanje je trajalo oko tri do četiri sata.

Na pitanje odbrane da li zna šta je bilo sa zatvorenima iz škole, svjedok Tejić je kazao: “Čuo sam da je nešto pobijeno. Neko ih je pobio.”

Tejić je rekao kako ne poznaje optuženog Aleksandra Cvetkovića. Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, za učešće u genocidu počinjenom 1995. godine nad civilima u Srebrenici.

Državno tužilaštvo je kao materijalni dokaz uložilo fotodokumentaciju škole “Kula” u Pilici.

Suđenje se nastavlja 23. decembra, prenosi BIRN -Justice Report.