BiH
0

Iskaz svjedoka Tužilaštva BiH: Sa bebom u naručju kroz metke

Klix.ba
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je sa bebom u naručju prepuzao preko livade dok su okolo prolijetali meci.

"Vidiš lijepo kako zrna sijeku grmlje", prisjetio se svjedok Habib Dautović, dodavši da se to desilo nedaleko od lokaliteta Zečija kosa, na području Zvornika.

On je rekao da je 1992. godine sa oko 120 civila sa područja Teočaka krenuo šumskim putem prema selu Vitinica, koje je tada pripadalo općini Zvornik, pod kontrolom Armije BiH (ABiH). Nakon što su prešli dio puta, kako je kazao, na kolonu je zapucano, nakon čega je presječena.

Prema njegovom iskazu, dio ljudi iz kolone se uspio probiti do Vitinice, a ostali su bili u šumi, gdje su kasnije pobijeni.

"Ko ih je pobio, to ne mogu kazati", rekao je svjedok, pojasnivši da se pridružio koloni jer je htio nabaviti cigarete. On je ustvrdio kako nema saznanja da je neko krenuo po oružje.

Dautović je svjedočio na suđenju Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Oni su optuženi za učešće u napadu na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je njih 67 ubijeno u selu Lokanj (općina Zvornik).

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Bakir Mešić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je, kako je, sa 30 vojnika kojima je bio nadređeni, obezbjeđivao kolonu civila koja je šumskim putem krenula iz Teočaka 14. jula 1992. godine. Rekao je da se krenulo prije svitanja, a da je on sa vojnicima kolonu pratio jedan dio puta, da bi vodiči kazali kako nema potrebe da idu dalje, te su se vratili u Teočak.

On je rekao kako je tokom dana čuo da je kolona napadnuta. Niko do razmjene, koja je bila naredne godine, kako je svjedok naveo, nije imao informacije šta je sa ljudima koji nisu uspjeli doći do Vitinice.

Suđenje se nastavlja 7. septembra.