{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


iSCSI protokol potvrđen kao standard

17.2.2003. u 16:26
0
0
iSCSI protokol potvrđen kao standard
0
iSCSI protokol potvrđen kao standard
IETF - Internet Engineering Task Force - organizacija zadužena za donošenje standarda na Internetu, zvanično je objavila novi standard za povezivanje uređaja za pohranu podataka pod imenom iSCSI (Internet Small Computer System Interface). iSCSI je izveden iz standardnog SCSI-a koji se već dugo koristi za povezivanje različitih uređaja unutar računara, ali za razliku od SCSI-a, iSCSI omogućava povezivanje uređaja preko standardnih komunikacionih mreža, kao što su Internet ili Ethernet.
Ovim se omogućava pristup velikog broja računara sistemima za pohranu podataka. iSCSI od samog početka podržavaju neke od najvećih IT kompanija, kao što su Cisco i IBM, a Microsoft najavljuje da će Windows 2000, Windows XP i Windows Server 2003 biti kompatibilni sa iSCSI protokolom 90 dana nakon ratifikacije standarda.

Glavni konkurent iSCSI-u je postojeći protokol Fibre Channel koji osigurava visoke performanse i već ima čvrste tržišne pozicije, ali zahtjeva instalaciju posebne mreže. iSCSI omogućava korištenje postojećih mreža, zbog čega bi trebao biti jeftiniji i jednostavniji za korištenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: