BiH
0

iSCSI protokol potvrđen kao standard

Klix.ba
<b><a href="http://www.ietf.org" target=_blank>IETF</a></b> - Internet Engineering Task Force - organizacija zadužena za donošenje standarda na Internetu, zvanično je objavila novi standard za povezivanje uređaja za pohranu podataka pod imenom <b>iSCSI (Internet Small Computer System Interface)</b>. iSCSI je izveden iz standardnog <b>SCSI-a</b> koji se već dugo koristi za povezivanje različitih uređaja unutar računara, ali za razliku od SCSI-a, iSCSI omogućava povezivanje uređaja preko standardnih komunikacionih mreža, kao što su <i>Internet</i> ili <i>Ethernet</i>.

Ovim se omogućava pristup velikog broja računara sistemima za pohranu podataka. iSCSI od samog početka podržavaju neke od najvećih IT kompanija, kao što su Cisco i IBM, a Microsoft najavljuje da će Windows 2000, Windows XP i Windows Server 2003 biti kompatibilni sa iSCSI protokolom 90 dana nakon ratifikacije standarda.

Glavni konkurent iSCSI-u je postojeći protokol Fibre Channel koji osigurava visoke performanse i već ima čvrste tržišne pozicije, ali zahtjeva instalaciju posebne mreže. iSCSI omogućava korištenje postojećih mreža, zbog čega bi trebao biti jeftiniji i jednostavniji za korištenje.